Magyar alapszakon lehet angol minort választani? Esetleg tanul valaki magyar szakon + angol minor?
úgy tudom, választható. de előzetes nyelvtudás kell!
ELTÉ-n három-három kurzust sikeresen el kell végezni első két félévben, és a vizsgák átlaga szerint (+ nyelvvizsga papír kell, hogy legyen) 60 főt vesznek fel.
tehát kezdetben nincs minor, csak afféle jelentkezés, előképzés, hajtás.
Én magyar szakos vagyok angol minorral (ELTE). A minorválasztás a 2. félév végén lesz hivatalos, ekkor dől el, kit vesznek fel minorra, és kit nem.
De már az első félévben fel kell venni 3 alapozó tárgyat: Bevezetés a nyelvtudományba, Bevezetés az irodalomtudományba, illetve Angolszász politikai kultúra. Ebből az első kettő magyar nyelven, az utolsó angol nyelven zajlik, és nagyon húzós. Nem törődnek vele, hogy érted-e vagy sem, amit a hülye akcentussal beszélő tanár lead, a lényeg, hogy minél jobban vizsgázz belőle, mert ezen múlhat a minorod sorsa.
A 2. félévben újabb 3 angolos tárgyat kellett felvenni, és év végén, mikor jelentkeztünk minorra, az összesen 6 angolos tárgy átlaga alapján rangsoroltak minket, és a legjobb 60 jutott be.
2. vagyok
Nekem középfokú C-m van, és elégnek bizonyult. Nem volt könnyű a sok száraz politikai témát angolul olvasni, de ez a minimum, ha angol "szakos" (minoros) akar lenni az ember.
Nem vészes együtt a magyarral sem, ahogy a magyar sem az, csak rengeteget kell olvasni (nem feltétlenül érdekes/érthető dolgokat) és könyvtárazni. És valóban, igaz, még csak 2 vizsgaidőszakon vagyok túl, az írásbelik eddig többségben voltak.
Ja, és a tanárképzés:
az alapképzés ugye 3 év. Ezután kapsz egy diplomát, de azzal nem sokat érsz, nem taníthatsz vele. Felvételizned kell egy magyar + angoltanári mesterszakra. Ez már nem szükséges hogy a te sulidban legyen, mehetsz bármely egyetem mesterképzésére.
Nem mondanám, hogy könnyebb minorként végezni egy szakot. Jó, sokkal kevesebb angolos tárgyad van, de a végén ugyanolyan szinten kell állnod angolból, mint az, akinek ez a főszakja.
Gondolj bele, hogy az, aki angol főszak mellé magyar minort választ, és az, aki magyar mellé angolt, na ők egyenrangú, magyar-angol szakos tanárként végeznek. Miközben sokkal kevesebbet tudnak 1-1 tárgyról, mint ha az lett volna a főszakjuk. Nálunk angolon a tanárok tudják, hogy ki a minoros és ki a főszakos, és hát kicsit sem kivételeznek számonkéréskor, sőt..
A mesterképzéshez felvételi van, a pontokat ha jól tudom a diplomád eredménye alapján számolják, illetve van szóbeli felvételi is, valamint bekérik a szakdogádat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!