Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Mik a kötelező házi olvasmányo...

Mik a kötelező házi olvasmányok, amik kellenek a magyar érettségire?

Figyelt kérdés

Lehet nagy hülysegéget kérdezek, de nem igazán vagyok képbe, hogy miért nem találok a neten 1 hivatalos listát a házi olvasmányokról. Valamint, hogy ezek hogyan köszönhetnek vissza az írásbeli érettségin (a szóbelire megkaptam a tételeket, ott egyértelmű a helyzet).

Idén érettségizem Magyarországon, egyébként nem itt élek, és csak 1,5 éve dőlt el, hogy akkor magyarországi érettségit fogok letenni. Emiatt nagy káosz van a fejemben, hogy mit, hogyan kéne tanulni (főleg magyarból és töriből). Szóval ha bárki (idén érettségiző/ magyar v. töri tanár) el tudna engem látni tanácsokkal, nagyon hálás lennék...

2020. márc. 10. 06:59
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

A teljes lista osztályonként változik, nem mindenre jut ugyanis idő. Aki viszont már nem gimis annak, meg az oktatás.hu-n kell keresgélnie a témaköröket!

Írásbelin semmilyen formában (középszinten)! Elemzés van, de az nem a kötelezőkből, pláne nem regényekből: novella vagy vers elemzés.

2020. márc. 10. 07:52
 2/4 A kérdező kommentje:

Köszi a gyors választ!

Értsem úgy, hogy az írásbeli esszé részére készülni "csak" az írók/költők verseiből és rövidebb elbeszélésekből/novellákból szükséges? (+ a magyar nyelv rész a szövegértés részhez)

Azért voltam kicsit összekavarodva, mert a szóbeli tételeken (amiket az iskola küldött), csak három regényes tétel van (mind magyar íróktól).

És akkor innen gondoltam, hogy akkor biztos az írásbelin kell valahogy számon kérjék azt a sok olvasmányt, amit el kellett olvasni.

2020. márc. 10. 08:02
 3/4 anonim ***** válasza:
100%
Az olvasmányokat úgy nem kérik számon (kivéve, ha nincsen szóbeli tételben), azok ahhoz kellettek, hogy fejlődjön a szókincsünk, műveltebbek legyünk, jobban átlássuk az összefüggéseket, mondatok logikáját, szavak közti jelentésbeli árnyalatokat, tudjunk használni irodalmi kifejezéseket. Az írásbeli esszét (valószínűleg) egy teljesen random, általad nem ismert műről kell majd megírnod, ahol ezeket a képességeket kell majd használni.
2020. márc. 10. 09:22
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszi a választ!

Ezzel nem lesz probléma szerintem, mert hűségesen elolvastam a legtöbb házi olvasmányt, és esszéket is írogattam...

Csak azért volt kérdéses, mert amilyen rendszerben én ezelőtt tanultam, ott a kötelező házi olvasmányok ismerete + elemzése szükséges volt a vizsgákra.

2020. márc. 10. 09:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!