Valaki aki jogi egyetemre jár tudna válaszolni a kérdéseimre? Bővebben lent!
Sziasztok 16 éves vagyok lassan gondolkozok pályaválasztáson és megtetszett a jogi kar. Pár kérdés viszont felvetődött bennem;
Milyen az oktatás/ óra rend vajon?
Aki már ügyvéd jelölt/ gyakornok mennyit kereshet illetve miket csinál?
De őszintén mindenre kivancsi vagyok! :)
Az órarendet bizonyos keretek között magad állítod össze. Lehetsz szerencsés, és akkor 'lukak' nélkül vagy mondjuk fél négyig, de előfordulhat, hogy még este hatkor is kezdődik egy szeminárium... Az előadások jellemzően délelőtt vannak, ezekre nem mindre jár be wz ember, a szemináriumok inkább délután, azokra kötelező menni.
Vizsgákat szintén te veszed fel, és a szerencsén is múlik a beosztás.
Ügyvédjelöltként és ügyvédként tárgyalásra jársz,beadványokat írsz, ügyféllel beszélsz, hivatali ügyeket intézel... Persze ez is függ attól, milyen irodában vagy, mi ott a profil, hányan vagytok, van-e külön személyzet az adminisztrációs munkára, stb.
Folytatom akkor az elozo hozzászóló mondandóját :) amit irt abban teljesen igaza van!
Jelöltként nagyon nagyon keveset keresel, sőt egy jobb helyen te fizetsz hogy mehess gyakornoknak. Sajnos mivel nagy a verseny, csak a legjobbak vihetik valamire a szakmában. Na jo, nem teljesen sajnos, mert olyan buta libák is járnak ide, hogy csak nézek hogy kerül oda... Ha szerencséd van, a kapcsolatokat mar egyetem alatt kiépíted, kihasználod a lehetőségeket, megalapozod a jövőd.
Mindezt azert írom, mert nem fogok hazudni, qrva sokat kell seggelni, es sajnos nem eleg benyalni es visszaböfögni az anyagot, erteni is kell az összefüggéseket. Vagyis, csak azert ne legyél egy az elkezdem, de nem fejezem be libák közül, mert azt hiszed olyan jol keresnek a jogászok. Mert mire jol keresel, benne van szinte két évtized éjjel nappal történő munkája, es talán 40 eves kötődés eljutsz oda megelhetsz a béredből. Csak akkor van értelme belevágni, ha komolyan gondolod, ha ugy érzed ez a hivatásod, ha élvezed minden percet a szopatasok ellenére is. Mert igy ki tudod es ki fogod használni az egyetem adta lehetőségeket es nem fogod sírva abba hagyni két-harom-négy ev utan hogy aztan ott legyél jo par elpocsékolt évvel és nulla papírral.
Hadd írjam le az én tapasztalataimat is. Az első kettő hozzászóló is jól írta le a dolgokat, de én egy kicsit pontosítanék. Sokat kell tanulni, de ha év közben folyamatosan tanulsz, akkor a vizsgaidőszak túl élhető. A folyamatos tanulást megkönnyíti, hogy évközben több zh-t is kell teljesíteni, illetve nálunk kiselőadásokat kellett tartani, mindenkinek 1-1 témát kidolgozva és azt az órán kellett előadni. A jogi egyetem végén van egy nehéz államvizsga, majd pár év múlva vár Rád a szakvizsga, ami szintén komoly tanulást igényel. De valamit, valamiért, és szerintem megéri a kemény tanulás. Én fizetős ügyvédjelölt voltam, tehát úgy kerülhettem be egy jó ügyvédi irodába, hogy le kellett tennem egy bizonyos összeget, és így felvettek jelöltnek. Minimálbért kaptam a jelölti idő alatt, de kaptam kaja jegyet és egyéb juttatásokat is. Pár hónap után meg már jöttek a borravalók az ügyfelektől, főleg ha bevállaltam a börtön és fogda látogatást a főnököm helyett. Nagyon hálásak voltak a hozzátartozók, hogy bementem a bent lévőkhöz, mivel nekik csak korlátozott látogatási lehetőségük volt. Ha én vittem ügyet az irodába megkaptam az ügy 50%-ának a munkadíját, szóval kb. másfél év alatt megtérült az irodába bejutáshoz befizetett pénz, és nagyon jól éreztem magam, rengeteget tanultam. Persze volt, hogy napi 10-12 órát is kellett dolgozni, de ezek mind olyan dolgok voltak, ami érdekelt. Voltam éjjel bűnügyi helyszíni szemlén, vagy éjfélkor riasztott a főnököm és rohantunk vidékre
egy rendőrségre, mert a régi páciensét lefogták és reggelre ki kellett hozni az őrizetből. Ha egy ügye jól sikerül, akkor mindig kaptam plusz juttatást tőle, rendes és korrekt volt. Mindig mindent magyarázott, tanított, okított én pedig nagyon a keze alá dolgoztam. A mai napig nagyon jó viszonyban vagyunk, hálás vagyok neki, szuper éveket töltöttem ügyvédjelöltként, és anyagilag is megérte. Az ügyvédjelölti idő alatt építettem a kapcsolatokat és a mai napig azokból élek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!