Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Ha informatikát tanulok...

Ha informatikát tanulok szakgimnáziumban, technikummal, úgy, hogy nincsen biológiám, kémiám, mint érettségi tárgyak, hogyan készülhetek fel az orvosira?

Figyelt kérdés
Nagyon régi álmom az, hogy segítsek másokon és hogy az egészségügyet egy jobb szintre vihessem. Annak idején, még nem voltam biztos abban hogy képes lennék orvosit végigvinni, de így középiskola 11.-ik osztályára már látszik hogy a tudásom jóval magasabb mint az idejárók nagy része. Sajnos szakgimnázium révén itt nincsenek olyan érettségi tárgyak, mint gimnáziumban. És mivel plusz egy évet itt maradok kreditért, így ez hasznomra válhat és akár tanulhatok biológia / kémia érettségire. A kérdésem az volna, hogyan tehetném a dolgomat kicsit egyszerűbbé? Mert én csak általános iskolában tanultam ezeket a tárgyakat és tanárral azért mégis csak könnyebb volna. Van valamiféle "felkészítő"? A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm.

2019. nov. 21. 18:05
 1/9 anonim ***** válasza:
8%

Úgy gondolom, ha informatikához kötődsz elsősorban és ezt technikumban is teszed, érdekel, nem feltétlen kell orvosnak menni. Az orvosin jelentős bepótolnivalód lenne, ahogyan magad is említetted. Én azt javasolnám, ezzel az informatikai érdeklődési háttérrel válassz informatikai/programozói, esetleg mérnöki egyetemi képzést.

Napjainkban egyre inkább megnyílvánul az a tény, hogy az orvosi alkalmazásokban a mérnöki, műszaki és informatikai lehetőségek egyre inkább nagyobb hangsúlyt kapnak, és az egészségügy fejlődésében az elkövetkező évtizedekben ennek csak fejlődő tendenciája lesz. Itt lehet gondolni a lézeres szemműtétektől kezdve a biomechanikán át a legkülönbözőbb mozgásszervi problémák megoldására, mind-mind igen komoly mérnöki és informatikai ismeretanyag összehangolását és használatát követeli meg.

A mérnöki és informatikai egyetemi képzésekben is lehet specializálódni orvostechnológiai alkalmazásokra. Ezzel a régi álmod is teljesülhet és jelenlegi szakmádba vág.

Persze a döntés a tied. A fentieket a tapasztalataim alapján írtam. Sok sikert az elképzeléseid megvalósításához!

2019. nov. 21. 21:24
 2/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a segítséget, de úgy érzem hogy én többre lennék képes és inkább helevágok előbb, mint több évvel később mikor már dolgozok mert így a költségeket tudom még vállalni. Ugyanezt javaslom bárkinek, hogy az álmát váltsa valóra, mert később megbánja hogy nem vette a fáradságot hamarabb.
2019. nov. 22. 07:11
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Ha már nincs tanulói jogviszonyod, akkor nem kell osztályozóznod, tehát mindenképpen akkor érdemes letenni. Kémia helyett, mint biztos jól tudod a fizikát is választhatod, én is azt ajánlanám, mivel a gondolkodásmódodat/szemléletedet jobban fejleszti. Emellett kémiát is tanulj persze, mert hozzá tartozik egy értelmiségi műveltséghez, illetve az egyetemen is tanulsz majd egy kicsit.

Vannak felkészítők, igen, de egyedül is fel lehet rájuk készülni, nagyon sok forrás van a neten, nagyon jó könyvek vannak (Pl. Ennyit kell(ene) tudnod sorozat).

Majd írj, hogyha felvettek!

2019. nov. 22. 09:25
 4/9 anonim ***** válasza:
77%
Ha az egészségügyet akarod magasabb szintre vinni, azt informatikusként is megteheted, sok ilyen emberre van szükség. Épp a minap volt hír, hogy két magyar fizikus díjat nyert Amerikában azzal, hogy gépi tanulási módszerekkel ki tudták mutatni a vérmintából a terhesség kezdetének pontos időpontját. Egyre több programozási feladat lesz az egészségügyben.
2019. nov. 22. 10:30
 5/9 anonim ***** válasza:
30%

A bioszt be lehet nyalni egyedül, csak le kell ülni valami jobb emeltes biosz könyvvel, jó sok érettségit kitölteni, a feladattípusokat megismerni és ennyi.

A kémiánál az emeltre egyedül felkészülni azért nem egyszerű, én tuti elmennék tanárhoz, vagy valami felkészítő tanfolyamra.

Szerintem ne add fel!!

2019. nov. 22. 16:56
 6/9 anonim ***** válasza:
53%

Szia!

Szerintem, ha ezt tényleg komolyan gondolod, akkor célszerű lenne keresni egy magántanárt bioszból és kémiából is, aki fel tud készíteni téged az emelt érettségikre, mert bizony azok nem könnyűek.

Vannak különböző felkészítői az orvosi egyetemeknek is, de szerintem ha utolsó alkalommal általánosban tanultál bioszt és kémiát, akkor nem biztos hogy ez a megfelelő hely, ide többnyire gimnazisták mennek, akiknek vannak rendes óráik.

2019. nov. 22. 20:25
 7/9 A kérdező kommentje:
Sziasztok, köszönöm szépen a sok választ! Sok ajánlást kaptam, úgy gondolom hogy belevágok. Ha nem is sebész leszek, de mindenképpen orvos akarok lenni ha törik ha szakad. Aki hasonló cipőben jár nyugodtan írjon rám, hátha együtt könnyebben fel tudunk készülni!
2019. nov. 23. 07:31
 8/9 A kérdező kommentje:
Volna még egy kérdésem, láttam két jó tankönyvet: Mándics Dezső, Dr Molnár Katalin, Biológia középiskolásoknak és érettségizőknek, illetve megnéztem a Kémia (ennyit kell tudnod) című művet is. A kérdésem az volna, hogy ezek a könyvek alkalmasak számomra (aki már 8. óta nem tanulta egyik tárgyat sem, és jelenleg 11.-es) arra, hogy felkészülhessek az emelt szintű érettségire szinte a nulláról? Biológia, kémia tanárok segítségét is szívesen várom! Előre is köszönöm
2019. nov. 23. 17:13
 9/9 anonim ***** válasza:
53%
Szerintem a Mandics féle könyv elég a irásbelíre, a szóbelire viszont kevés.
2019. nov. 25. 13:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!