Vajon a különféle magyar egyetemek ugyanazon szakjainak oktatói mennyit tudnak egymásról, mennyire vannak kapcsolatban, vagy önálló "királyságok"?
A legtöbb oktatónak arról sincs fogalma, mi történik a szomszéd tanszéken, oktatási/kutatási témákban sem - és igénye sincs rá, sajnos.
Nem, kutyát nem fog érdekelni, honnan jöttél.
A saját példámat tudom írni.
Alapvetően ismerjük egymást, de ahogy a második válaszoló is írta, nem nagyon foglalkozunk egymással. Pár havonta, szerencsésebb esetben évente valamilyen konferencia keretein belül megtörténik a pofavizit, de azon túl, hogy hol tanít az illető, esetleg mik a főbb kutatási irányai, nem nagyon tudok senkiről semmit. Akiről meg igen, ott inkább személyes jó kapcsolatunk van, ami nem szakmai alapú.
Egyszer az egyik PhD hallgató ott végzett, ahol az egyik ismerősöm tanít, ráadásul nála írta a szakdolgozatát mesterszakon. Mivel az említett kollégával rá három napra találkoztam, megemlítettem neki, de egyáltalán nem volt fontos; ha nem találkoztunk volna egyébként, biztos, hogy nem hívom fel ezért, vagy nem írom fel, mint fontos információt. Ez egy PhD hallgatónál, ahol már személyesen is jobban ismerjük őket.
Alap- és mesterszakosok esetén nem nagyon foglalkoztat a dolog senkit. Az átvételről a tanulmányi osztály, illetve a dékánhelyettes dönt, de amennyire el vannak havazva, kötve hiszem, hogy lenne arra kapacitásuk, hogy Gipsz Jakab másodéves alapszakos hallgatónak még utána kérdezgessenek. Pocsék lehet ezt hallani, de nem nagyon foglalkozunk ilyen szinten a hallgatókkal.
Szakmai fórumokon néha összefutnak, de ott nem a diákság a téma.
Viszont az intézetek közötti nulla kommunikáció nálunk is előjött. Az egyik oktatóm panaszkodott, hogy ő minden évben bekopog a velük azonos emeleten lévő intézet irodájába és bemutatkozik. Pár hét múlva már nem is köszönnek neki, ha össze is futnak. De nem adja fel! Minden évben "próbál ismerkedni" :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!