Végzős gimnazistaként ti hova tanulnátok jelen pillanatban tovább?
3. Válaszoló:
Végezz el a nyelvszak után egy szakmát!
Orvos, fogorvos??
A nyelv alapkövetelmény, egy jó szakmával együtt király, de önmagában nem elég.
Hasonló helyzetben vagyok én is , nyelvet tanítok.
Ez viszont nem túl jól fizet és nagyon sok háttér munkával jár.
Több szempontot kell mérlegelni:
- mi érdekel?
- miben vagy tehetséges?
- mire van igény most, és a belátható jövőben?
Ha szereted és érted a matekot/fizikát/logikát, akkor legyél informatikus. JÓ informatikusra szükség van és lesz. Rosszra kevésbé.
Lehetsz orvos is, ha bírod, hosszabb távon nem lesz ez rossz szakma. Igény hatalmas van rá - persze JÓ orvosra.
Ha ügyes vagy, de már unod a sok elméleti dolgot, menj el vmi gyakorlati OKJ-ra: villanyszerelő, vizes/gázos, asztalos, általános építőipari szakember hiányszakma az egész fejlett világban.
Persze van sok más szép és jó szakma, csak párat kiemeltem.
Az attól függ, hogy mi érdekel és, hogy tervezed a jövőd.
Ha Magyarországon akarsz maradni, akkor számítástechnika területén tanulj tovább. Programozókból hiány van és jól megfizetik őket. Sok a lehetőségük.
Rendszergazdáktól eddig sok jót nem hallottam. Én nem javaslom. Bár ezt mindig a munkahely válogatja.
Orvosi területen esetleg a magán praxis lehet jó, de azt ki tudja megfizetni? Állami alkalmazottként meg nem feltétlen éri meg, hacsak nem ez a hivatásod/hitvallásod.
Azért nincs elég orvos az országban, mert inkább külföldre mennek.
Ha a jövődet külföldre tervezed, akkor a számítógépes terület ott is megállja a helyét. Vagy az orvoslás is.
De minden kétkezi szakma nagyon keresett.
Sokszor látom, hogy villanyszerelőket, víz-gáz-fűtés szerelőket, CNC-seket keresnek.
Illetve nagyon keresett szakma a mechatronika.
IT területen android programozókkal találkoztam sokat.
De akár ápolónak is el lehet menni, sokat keresnek arra a szakmára is. Az öregek otthonában mindig hiány van belőlük. Ha rendesen a szakmád, akkor jó fizut kaphatsz, ha csak segédápoló vagy, akkor kevésbé.
A nyelvet mindenképp tanuld. Angol fontos. És attól függően, hogy mely országok szimpatikusak, válassz még egyet. Német, svájci, spanyol...
Ez Magyarországon is jól jöhet, mert lehet, hogy egy külföldi cég leányvállalatánál kapsz munkát és sokkal több lehetőség áll majd előtted, ha az anyavállalattal tudsz kommunikálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!