Itt Magyarországon lenne igény finn alapú oktatásra?
Ha miniszterelnök lennék az biztos, hogy egyből bevezetetném a finn alapú oktatási rendszert még akkor is, ha többen elleneznék, mivel nagyon fontosnak tartom azt, hogy az a szellemiség idejöjjön hozzánk. A finnek rájöttek arra, hogy nincs szükség a gyerekeket fegyelmezni. Egyáltalán miért kéne? Miért kéne elnyomni őket? Ennyire bűnösök lennénk, hogy megérdemeljük a rosszat?
Ezen a videón is látni lehet, hogy működőképes a finn oktatás és ezt a poroszos retket ami nálunk van kikéne teljesen űzni. Nekem van olyan félelmem, hogy a magyar lakosság ezt nem támogatná én néha ezért gondolkozom el a demokrácia létjogosultságán, mivel nagyon sokan dekadensezik Skandináviát, amikor a leghumánusabb szellemiség náluk tapasztalható.
Nem olyan rég olvastam ezt a cikket.
Arisztotelész szerint a természetes rabszolgák alkalmatlanok arra, hogy állampolgárok legyenek. Ilyenek pl. azok akik azt mondják, hogy a gyereket fegyelmezni kell. De hogy miért azt nem tudják elmagyarázni, mert ők is ebbe születtek bele és nem tudnak racionálisan gondolkozni. Úgy vagyok vele, hogyha humánusabb dolgokra törekszünk, annak humánus vége lesz tehát, ha a gyerekre nem erőltetjük rá az akaratunkat, hanem emancipáljuk, akkor nem lesznek két lábon járó szörnyetegeket. Az se fér a fejembe, hogy egyesek miért tekintik az embert alapvetően rossznak és miért kell ennek a szellemiségnek elterjednie?
a finn alapú oktatás egyes részeit nem lehetne megvalósítani, tanárhiány van, ha be is vezetnénk nem lehet megoldani a tanárellátást mert úgy kb a mostanihóz képest több mint háromszor annyi tanárra lenne szükség. a pénz is egy kérdés mert hiába növekszik nominálisan az oktatásra szánt pénz, a gazdasági növekedés jelentősebb mértéke, így GDP arányosan csökken, ráadásul úgy hogy oktatásra szánt pénz kebesebb mint harmada a Skandinávnak, nem tudok statisztikáról, de szerintem az egész unión belül Magyarország költ a legkevesebbet oktatásra, ami nem most fog lecsapodni, hanem akkor amikor a világ átvált egy újabb technológiai alapan fejlődő társadalomban, amiben rengeteg pénzt megspórolnak azon hogy korábban eddig emberekkel végzett munkákat már elektronikusan oldanak meg, és az ember már inkább felügyelőként vagy karbantartóként lesz jelen. Észtország szerintem élő példa erre.
Az a gond hogy elavult gondolkodás mód van a mostani vezetésbe, alapból idős emberekről beszélünk akiknek konkrétan nem tudom mennyi időt kellet tölteni fölösleges dolgok tanulásával, de szerintem feleannyit, mert az hogy pont azok hangoztatják hogy nincs túlterhelés az iskolásoknak akik nincsenek is benne, én a középiskola végét már úgy végeztem el hogy ami nem kell tantárgy abból nem törekedtem a jobb jegyre.
Egy erőteljes, szervezett ifjúsági összefogással ezek a dolgok megváltoztathatóak, mert szerintem nincs egy olyan elvakult vezetés a világon amelyik szembe merne szállni az ifjúsággal, pont azzal a réteggel amelyiknek a jövőbeni jelentősége a legjelentősebb, mert ők többször fognak elmenni például szavazni, mint aki már öreg.
Meglehetne oldani pár éven belül, ha lenne erre politikai akarat, ha van arra akarat, hogy luxus stadionok épüljenek, akkor miért ne lenne egy teljesen új finn alapú oktatási reformot bevezetni? Szerintem nem is a tanárhiánnyal van a legnagyobb gond, mert azt meglehet oldani, hogyha fejlesztve lenne az oktatás és mellé tisztességesebb fizetést kapnának a tanárok. Egyszerűen elszámoltatások kellenének ahoz, hogy rendbe jöjjön a gazdaság, elkell számoltatni az összes oligarchát és bevezetni újra a progresszív adórendszert, nem ártana az se, ha az eu-val sokkal szorosabb gazdasági kapcsolatunk lenne. Nem az eu ellen kell szabadság harcot vívni, hanem azért küzdeni, hogy szociális Európában éljünk.
Szerintem nem a gazdaság a legnagyobb gond, hanem a tanárok hierarchikus poroszos szellemiségével van a probléma és én úgy gondolom, hogy elkell bocsájtani ehhez több tanárt. Aki szerint a gyerekeket fegyelmezni kell és megtagadni a szabadságát a szabad gondolkodását, azt el kell távolítani és esélyt adni arra, hogy azt a pozíciót humánus tanárok töltsék be. A radikális változás elkerülhetetlen és szerintem elbocsájtások is kellenek. Ha visszaemlékezek mondjuk az általános iskolai tanáraimra legalább a felüket el kéne ehhez bocsájtani. De, ha mondjuk képesek lennének normális szellemiségbe oktatni akkor maradhatnak, de ha javíthatatlanul ragaszkodnak a poroszos elvhez akkor menniük kell!
Úgy hiszem, hogy azért is költ ilyen keveset a kormány az oktatásra, mert nincs nagyon társadalmi igény a változásra és, mint írtam libsizik, dekadenseznek olyan országokat amik sokkal előrébb járnak, mint mi és nem csak gazdaságilag, hanem szellemisiégileg is. Nem rég mondta a barátom azt, hogy az egyik srác kint járt asszem Svédországba és mondta, hogy jobb a magyar oktatás, mert itt nálunk van fegyelem és nem lesznek életképtelenek. Hogy szűrte azt, hogy ennyire életképtelenek lennének a svédek vagy finnek? Ilyenek miatt remeg meg bennem a demokráciába vetett hitem és néha nem bánnám azt, ha mondjuk skandináviából jövő emberek alakítanának ki egy értelmiségi diktatúrát és minimum annak az oktatási rendszer szellemiségét hoznák ide.
Mai oktatás annyira borzalmas nálunk, hogy én nem is szeretném, ha ebbe a rendszerbe nőne fel a gyerekem, mert nem szeretném, ha azokat átélné amiket én átéltem.
A finn rendszert túl lazának tartom, hosszabb távra semmiképp sem vezetném be. Viszont az angol oktatási rendszert (kissé átformálva), annál inkább. Jó magam is angliai iskolába jártam/járok (már egyetemre), viszont mivel az általános iskola nagyrészét még Magyarországon töltöttem, így tudok viszonyítani is. A mostani rendszertől gyökerestől meg kell(ene) szabadulni, már így is elég volt a kiégett agyúak gyártásából.
Egyre többet veszem észre, hogy a magyar fiataloknak hiába teljesen jó a lexikális tudásuk, és az adott tárgyaknak az értelmetlen részleteit is magolják, de teljesen életképtelenek. Az angol tudásuk förtelem, de erről nem tehetnek semmit, mert már a mostani tanárok is úgy lettek tanítva ahogy..
Sok olyan diákot ismerek, akinek heti 40-42 órája van, míg egy ott dolgozó tanár ismerősömnek nem lehett 26 tanórájánál több egy héten. Sokszor délre vagy 1-re otthon van, +4 hónap fizetett szabi. Persze fizetés is gyatra, de ez vele jár. Mondjuk a tanárokat sem várhatjuk el, hogy kicsit is lelkiismeretesek legyenek ennyi pénzért.
Magyar oktatás csak a szürke, befásult, stresszes és túlterhelt életmódra nevel. Pont mintha a gyártósorra szánnák őket, nem mintha nem is így lenne.
De egyébként úgy vagyok vele, bármi jobb mint a mostani helyzet. Még ha a laza finn rendszer is az, (ahol már olyan jó módjuk van az embereknek, hogy jobb dolguk sincs mint a dízel szóra öklendezni), de talán még az is jó lenne. Bár én változtatnék azon is, mert csak a zsúrpubira nevel az az oktatási rendszer, Magyarországon meg nem éppen az várna a diákokra végzés után.
Magyarországon voltam nyaralni idén, és voltam egy nem üzemelő bárban ami ki van adva barista tanfolyamosoknak. Kint maradt a tábla, rajta teli ábrákkal, filccel rajzolva. Le volt rajzolva egy csésze kávé, illetve az hogy felette meg van döntve egy tejszínnel teli pohárka, mellette pedig részletes instrukciókkal, lépesekre bontva, hogy mégis miképp kell a kávéhoz önteni a tejszínt, és hogy kell megkavarni :)
MIVAN!? És ezt teljesen komolyan gondolják, hogy elmélettel tanítják a kávéfőzést. Miért jobb ez, mintha fogná és megmutatná 2 másodperc alatt? Hisz minden adott volt hozzá, oda voltak pakolva a tejszínek, a kávék, a kávéfőző stb.. Persze nincs hozzányúlva, biztos a "maradékot" lepapírozzák.
-Pár gondolatban a magyar oktatás
A finn rendszer egyaltalan nem laza, az sem igaz, hogy a gyerekek nincsenek fegyelemezve. Az mas kerdes, hogy a fegyelmezesnek tobbfele modszere van.
Udv. egy finn
#5 De mi azzal a baj, hogy laza? Az a jó, ha az iskola van a gyerekért és nem fordítva, ha nincsen senki annyira leterhelve. Nem lesznek ettől életképtelenek. Ezt a kifejezést is elkéne felejteni, mert nincs olyan, hogy életképtelen ez egy fasiszta kifejezés. Az iskolának lazának kéne lennie, mert ettől lesz az ember szabad, így fogja megtalálni azt ami neki tetszik, amit örömmel csinál. Elkéne felejteni mindenféle elavult oktatási elemeket, amik jellemezték mondjuk a 19. századot. Az egy nagy tévedés, hogy az emberi testet nevelni kéne, mert legbelül rosszak lennék, ez egy óriási tévedés volt és sokan még mindig beveszik ezt a hülyeséget. Angol oktatásról a kötelező egyenruha jut eszembe. Az se normális aki ezt kitalálta. A munkahelyeken se bírom az ilyen dress codeos hülyeségeket. Mindenki abba menjen amibe akar, ha iskoláról van szó, ha munkahelyről.
Ha tőlem függne azonnal mindenféle népszavazás nélkül bevezetném a finn rendszert ide még akkor is, ha sokan elleneznék ezt. Humánus törekvés sose hoz rossz dolgokat a társadalomnak és én úgy hiszem, hogy a finn oktatás nem butítaná a társadalmat, nem lenne senkinek rossz csak jó dolgot hozhat.
Az angol oktatásról nekem is az egyenruha jut eszembe, bár gondolom, hogy a válaszoló nem arra gondolt.
A második gondolatom az, hogy ott a nyelvek nem fontosak - nekik az angol anyanyelv. Nekünk fontosnak kell, hogy legyenek.
Kedves kérdező, laza oktatási rendszerben nincs esélyegyenlőség. Csak az tanul, aki akar; illetve akit hagynak a többiek. A többség képzettsége alacsony lesz, az általános műveltség alacsony szintű, félművelt szakbarbárokból áll a társadalom nagy része. Kinevelődik egy értelmiségi elit, aminek az a jó, ha nincs konkurrencia, így nem támogatják az általános műveltség emelését.
Szoros rendszerekben nehéz kiemelkedni, illetve elég sok mindent elveszünk a gyerekektől a tanulás kedvéért: a szabadidőt és a hobbikat, még az alvás egy részét is. Többet foglalkoznak a tanulók a hiányosságaikkal, mint azzal, amiben jók.
A kettő közötti helyzetet tartanám ideálisnak, kis osztályokkal.
Szoros rendszerekhez: Elvesszük a barátokat is. A tanulás tölti ki a gyerekkort reggeltől késő estig.
Köztes megoldás a jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!