Mennyire nehéz kollégiumba bejutni egy budapesti egyetemen?
Gondolok itt például a BGE-re vagy a BME-re, mert ezek érdekelnek inkább.
Úgy hallottam, hogy első évben még kapnak kolit az elsőévesek, de a másodikban már nem, illetve nagyon nehéz. Ti mit gondoltok erről?/ Ez igaz? Valakinek van valami tapasztalata erről?
Köszönöm előre a segítőkész válaszokat!
Teljesen egyetemfüggő. Én az ELTE-t és a BME-t ismerem csak.
A BME-n ha átlagos tanuló vagy, már nagyon könnyű bejutni, szociális alapon viszont baromi nehéz, kb. a legcsóróbbak közé kell tartozni hozzá.
ELTE-n borzasztó a koli felvételi rendszer, ott csak a szociális helyzet számít, és ott is borzasztó nehéz jó koliba kerülni vele.
Ha HÖK-ös vagy akkor szinte garantált a kolis hely.
Első évben inkább szociális alapon nézik a bejutást, de pusztán tanulmányival is van rá lehetőség csak sokkal kisebb.
Onnantól pedig jó tanulmányi eredmények + szociális helyzet + közösségi pontok alapján dől el. Ha aktívan részt is veszel a koli takarításában, eseményekben akkor 99% hogy lesz helyed amennyiben nem kettesekkel bukdácsolsz végig a képzésen.
Illetve meg kell barátkozni azzal az esettel is, hogy lehet nem a legjobb, legközelebbi koliban kapsz elhelyezést, hanem mondjuk a város másik felében. De még akkor is legalább van koli és nem kell csomó pénzt albérletre kiadni.
Én BME GPK-ra járok.
Első évben felvételi pontok, illetve szociális alapon lehet kolit kapni, a későbbiekben pedig tanulmányi, szociális és/vagy közösségi alapon.
Gólyaként a felvételi pontok alapján talán kicsit nehezebb (a jelenlegi helyzetet nem tudom, 5 éve 470 ponttól lehetett automatikusan kolit kapni, ami a 380-420-as ponthatárok mellett egész soknak számít), szociális alapon meg az egy főre jutó jövedelem szól bele a legnagyobb súllyal, arányaiban nem tudom mennyien kapnak kolit.
A későbbiekben viszont szerintem nem nehéz, olyan 3,6-os átlag felett már biztosan lehet kolira számítani, de például tavaszi félévben 2-essel szokott kezdődni a bekerülési átlag. Ehhez ráadásul a KKI-t veszik figyelembe, azaz - nagyon leegyszerűsítve - ha veszel fel plusz tárgyat (pl. ingyenkredit szabvált), akkor még könnyebben elérheted az átlagot. A bukás viszont nagyon lehúzza ezt az átlagot, érdemes kerülni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!