Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Hogy lehet variációs elv...

Betmenvées kérdése:

Hogy lehet variációs elv segítségével kiszámolni egy földön levő higanycsepp alakját?

Figyelt kérdés
Feltételezzük, hogy forgástest lesz, amely olyan alakot vesz fel, hogy minimalizálja összenergiáját. Ha a felületi feszültséget nézzük, akkor gömb alakú lenne, de azért, hogy csökkentse helyzeti energiáját, kicsit ellaposodik. Tehát a Lagrange függvénybe kerül a felületi feszültség szorozva a felszínnel, plusz a helyzeti energia. Mellékfeltétel az állandó térfogat. A probléma ott kezdődik, hogy nem tudom mit kezdjek a helyzeti energiával. Úgy veszem, hogy azt a görbét keresem, amelyet az Ox tengely körül megforgatva megkapom a testet. Tehát a test súlypontjának y koordinátája az gyakorlatilag a görbének(függvénynek) a maximuma lesz. Azt meg nem tudom kifejezni integrál formájában.

2019. júl. 14. 14:07
 1/2 anonim ***** válasza:
64%

Ha az Ox tengely körül megforgatást tekinted, akkor a súlypont y koordinátája zérus. Az x koordináta kell. A súlypontnak viszont van integrálképlete, ezt is bele kell kalkulálni a Lagrange-függvénybe.

Egyébként meg érdemes lenne szakirodalomban utánanézni, szerintem egész biztos, hogy ennek a feladatnak a megoldását már előállították. Ha lesz időm, utánatekintek én is.

2019. júl. 14. 21:23
 2/2 A kérdező kommentje:
Igen, de a gravitációs helyzeti energia minimuma akkor lesz, ha a görbe maximuma minimális, mert forgásszimmetrikus test esetén a súlypont az egész test magasságának (tehát a görbe maximumának kétszeresének) a fele. Ezért kell a maximum minimális legyen, de javíts ki, ha tévedek.
2019. júl. 15. 09:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!