PH-érték számítás?

Figyelt kérdés

Van 1 feladat amit nem tudok megoldani, mert nem tudom hogy milyen módszerrel kell, meg ugy egyáltalán hogy mit.

Feladat: 0,011 g kálium-hidroxidot vízben oldunk és az oldat térfogatát 500 cm 3 -re kiegészítjük. A KOH moláris tömege 56 g/mol. Milyen lesz az oldat pH-értéke?

Ha ezt a feladatot valaki le tudná nekem vezetni szájbarágósan az nagy segítség lenne és előre is köszönöm.

2019. máj. 23. 10:58
 1/1 anonim ***** válasza:
Először kiszámítjuk a kálium-hidroxid anyagmennyiségét, vagyis a mólját: n=m/M=0,011 g / 56 g/mol = 0,0001964 mol vagy normálalakban 1,964*10^-4 mol. Ebből már a koncentrációját is ki tudjuk számolni: c=n/V= 0,0001964 mol / 0,5 dm^3 = 0,0003929 mol/dm^3 (ugye a cm^3 mérőszámát 1000-rel kell osztani, hogy a dm^3 mérőszámát megkapjuk, merthogy cm és dm között 10 a váltószám, de ezek 3. hatványon vannak, és 10^3=1000). Ez tehát a kálium-hidroxid koncentrációja. Mivel ez nagyon erős bázis, úgy tekinthetjük, hogy 100%-ban disszociál, és mivel egyértékeű (1 db OH-iont tartalmaz, ellentétben mondjuk a kalcium-hidroxiddal, ami kétértékű, mert 2 db OH-iont tartalmaz) ezért az oldat OH-ion koncentrációja is ugyanennyi lesz, vagyis 0,0003929 mol/dm^3. Ennek 10-es alapú logaritmusa: lg 0,0003929 = -3,4 de ugye a p az negatív logaritmust jelent, vagyis ennek az ellentettje +3,4, de ez nem a pH, hanem a pOH, hiszen ez az OH-ionok negatív logaritmusa. Viszont tudjuk hogy a pH és a pOH összege mindig 14, vagyis ha az egyiket tudjuk, akkor már a másikat is ki tudjuk számítani, egyszerűen csak ki kell vonni 14-ből az ismertet, és megkapjuk így a másikat, vagyis: pH=14-pOH= 14 - 3,4 = 10,6 vagyis ennyi a pH. Ez elég lúgos, még ilyen pici koncentrációban is, mivel a KOH nagyon erős bázis. Remélem érhető voltam és kapok zöld kezet. :)
2019. máj. 23. 15:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!