Sin 7x? sin 7x az = 1? tehát ha nem osztom el semmivel akkor egyenlo 1el? illetve ilyenkor megcsinálhatom azt hogy elosztom 7x el és szorzom 7el?
Ha az a kérdés, hogy a sin(7x)=1 egyenletet hogyan kell megoldani, akkor:
7x = pi/2 + k*2pi, 7-tel osztás után
x = pi/14 + k*2pi/7, ahol k tetszőleges egész szám
Az egyenletek lényege megvan??
Ha azt írod le, hogy
14x+8-3:11=32 (csak írtam valamit), akkor az egyenő a 32vel. A te esetedben is azért van ott egyenlőség jel, mivel a 7x értéke egyenlő 1-el.
Ha 7x el osztasz akkor egyik oldalon semmi nem marad. Mivel nem nullával lenne egyenlő a másik oldal. De egyes se állna ott.
de ha elosztom 7xel és szorzom 7el akkor már ugyanannyi az érték mint eredetileg?
ez a kérdés???!
7x=1 /:7x
=1:7x /*7
=1:7x*7 (itt mind a két oldalt szoroznád, de a másik oldalt nincs mit szorozni, mert semmi nincs ott)
Szerinted egyenlő??
Vagy neked mi a gondolatmeneted
Nem!
A logaritmus képét nézd meg koordinátarendszerben és memorizáld. Sokkal jobban át tudod gondolni a problémát, ha gondolatban ott lebeg előtted a függvény képe.
De akár azt is megteheted, hogy x helyére elkezdesz számokat behelyettesíteni és számológéppel kiszámolod:
sin(7*1)*7*1 = 0,853
sin(7*2)*7*2 = 3,387
sin(7*3)*7*3 = 7,526
Igazából a kérdésedre már a legelső választ ad, mert nem "1" a végeredmény.
Bocsánat ha rosszul tettem fel a kérdést.
Ez függvény határérték számitás feladat lenne.
Tehát lim->0 sin7x/sin3x ez a feladat.
A kérdésem az pedig az hogy pl. Megtehetem azt hogy sin7x et elosztom 7xel és szorzom 7el? Ugyanez a sin3x el? Tehát ilyenkor az érték nem változik ugye?
Bocsánat.
Lehagytam az x et a limes után.
Tehát lim x->0 sin7x/sin3x
Ha 7x-el osztod el, akkor 7x-el (nem 7-el!) is kell beszoroznod, hogy ne változzon a kifejezés.
Egyébként semmit nem érsz el vele, mert ez tipikusan az a feladat, amit L'Hospital-szabállyal lehet megoldani. Sőt! Már ránézésre lehet látni belőle, hogy 7/3 lesz a határértéke. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!