Genetika segítség?
Nem értem ezt a feladatot.
A "Palomino" fenotípusú ló szőrzetszíne aranysárga, a lábak végénél kissé világosabb, a sörény és a farok hófehér. Tiszta vonalban nem lehet tenyészteni. Palomino lovak keresztezésekor 45 Palomino színű, 22 gesztenyebarna és 18 albínó csikó született. Miért nem tenyészthető tisztán a Palomino?
Milyen utódok várhatók és milyen arányban az alábbi kereszteződésekből?
a) Palomino x albínó
b) Palomino x gesztenyebarna
c) gesztenyebarna x albínó
Ha tiszta vonalban nem lehet tenyészteni, akkor heterozigóta: 1 albínó és 1 gesztenyebarna gén eredője a Palomino. Az arányok csak hozzávetőlegesen jöttek ki, miután a véletlennek is szerepe van, az 50%-25%-25% csak a várható érték. (Gregor Mendelnek is csak úgy jött ki, hogy "szépítette az adatokat")
A feladat további része csak annak feltételezésével oldható meg, hogy nincs más gén, csak az "albínó" és a "barna". (Ellenpélda : AB0 vércsoport). Ez esetben
a: 75% albínó, 25% Palomino
b: 75% gesztenyebarna, 25% Palomino
c: 100% Palomino
Magyarázat: a genotípusok:
gesztenyebarna: (b,b)
Palomino: (a,b) ill. (b,a)
albino:(a,a)
Tudom, későn írok, de az a) és b) keresztezést nem egészen értem a levezetés szerint.
Ha "A" domináns allél, "a" pedig recesszív, akkor a Palomino x albínó
Aa x aa -> 50% Aa (Palomino) és 50% aa (albínó) utódot kapunk, nem?
#4: Nem domináns/recesszív öröklődésről beszélünk, mindkét gén kifejeződik.
bb gének eredményeznek gesztenyebarna színt
ba ill. ab génpár ad Palominót,a mi egyfajta átmenet a barna és a fehér között
aa génpár pedig albínó színt ad.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!