Tudnátok segíteni ebben a geometriai feladatban?
Egy konvex négyszög oldal felező pontjait összekötöttük, és tudjuk hogy a négyszögben lévő 4 négyszög közül a szemközti négyszögek összege 10cm²?
link: [link]
Nem tudom, hogy Neked mire is van szükséged? (GeoGebra megoldás, geometriai megoldás, vagy miben kellene segíteni?
Itt láthatod a GeoGebrás megoldást: A, B, C, D pont mozgatható.
Egy általánosabb megoldást is találsz itt:
A #2 válaszból kimaradt a te feladatot megoldásának linkje:
Azzal tisztában vagy-e, hogy mit értünk hasonlóság alatt?
Mert ha nem, akkor az utolsó válaszoló által adott link számodra teljesen semmitmondó.
A geometriai alapokat kellene első körben tisztázni...
Egy kis színes segítség.
Két megjegyzés:
- az AC és BD átló a piros területen nincs meghúzva
- az azos színű területek egyenlők
Szólj, ha kérdésed van.
DeeDee
Azt honnan lehet tudni, hogy az oldalfelező pontokat összekötő egyenesek felezik egymást? És az egyszínű háromszögek miért egybevágóak??
A válaszokat előre is köszönöm!!:)
Az előző válaszban a 4 piros háromszögből álló négyszög paralelogramma (mert a háromszögek középvonala párhuzamos az alappal és fele olyan hosszú - ezt tudjuk).
És akkor pl. a háromszög súlyvonala felezi a területet, tehát a 4 piros négyszög egybevágó.
Az hogy a Ta-Tb-Tc-Td egyszínű háromszögek egybevágók, szerintem szintén látszik abból, hogy a 2-2 háromszögben az oldalak páronként párhuzamosak (ez szintén azért van, mert a háromszög középvonala párhuzamos az alappal); ráadásul pl. Ta esetén AM=MB, mert felezőpont. Tehát a két háromszög hasonló a párhuzamos oldalak miatt, ráadásul egyik oldaluk nemcsak párhuzamos, de egyenlő hosszú is; ebből látszik h egybevágó.
Aztán lehet kijön egyszerűbben is, de én így indokolnám :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!