Valaki segítsen nekem hogy kell megoldani a prefixumokat?
Hát azért van...
Két megoldási lehetőséget mondanék, de előtte meg kell tudnod határozni, hogy a két kívánt prefixum között mennyi a váltószám. Elosztod az egyikre jellemző 10 hatványt a másikkal, jelen esetben 10(-1) / 10(-3), az eredmény 100 (ha fordítva osztasz, akkor meg egy század, vagy 10(-2)
1. Végiggondolod, hogy melyik mennyiszer több, jelen esetben ugye megkaptad a 100-as szorzót, és mivel a dl a nagyobb (ennyit már csak fel kéne ismerned), tehát 1 dl=100 ml. Innen agyilag elugrasz oda, hogy 1050 dl az nyilván 1050szer több ml.
2. Megyek enni.
Akkor egy harmadik megoldási módszer, Sztrogoffot kiegészítve, amit nagyon ritkán mondanak el, de szerintem ez a legegyszerűbb.
Bár kinek mi, amikor még egyetemen tanultam mérnökként, akkor volt hogy egy egész oldalakon számoltuk csak a mértékegységváltást egy speciális mérési feladathoz mert olyanok voltak az egységek (tipikusan műszerállandók) hogy mm*köbgyök(Pa*cm^5) stb.
Egy dolgot kell az egészhez tudni:
Mennyiség = Mérőszám * Mértékegység.
A feladatban tipikusan az a kérdés, hogy:
1050 dl = A*ml. És itt A a kérdés.
A prefixeknél a hatványokat kell érteni. Jelen példában a deci az 10^-1, azaz 0.1. Ezért a deci jelét leváltom 0.1-es szorzóval, ekkor:
1050*0.1 liter= A*ml. Elvégezve a baloldalon a szorzást:
105 liter=A*ml. A mili az ezredrészt jelent, 10^-3-ont, azaz 0.001-et. Az m jelet tehát elhagyjuk, és 0.001 szorzóval helyettesítjük:
105 liter=A*0.001*liter.
Mindkét oldalt elosztom liter-rel:
105=0.001*A
Ebből A=105*1000=105000=1.05*10^5.
Tehát azt kaptuk hogy:
1050 dl = 105000 ml.
Az eredmény persze nem meglepő, hiszen ha a deci tizedet jelent, a mili meg ezredet, akkor a hányados század, vagyis akinek rutinja van, az egyszerűen hozzáír két nullát, és megtudja, hogy a dl hány ml.
Remélem érthető, ez a fajta módszer minden csavaros mértékegységátváltásra jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!