Mit jelent az, hogy egy kifejezést vegyes szorzattá alakítunk?

Figyelt kérdés
Figyelem, nem a vektorokkal történő vegyes szorzatra gondolok! Sima középiskolás algebra, mégpedig szorzattá alakítás.
2018. aug. 16. 23:31
 1/9 anonim ***** válasza:
0%
Szorzattá alakítani lehet kiemeléssel (ez lehet"trükkös" is), nevezetes azonosság alkalmazásával, illetve másodfokú kifejezés esetén pl. megoldó képlet segítségével meg lehet adni a gyöktényezős alakot. De mit értesz ez esetben vegyes szorzat alatt? Mi a konkrét feladat? És sokszor nem elég egy lépés, vagy módszer az átalakításhoz.
2018. aug. 17. 05:17
 2/9 anonim ***** válasza:
29%

nem tudom mire gondolsz pontosan a "vegyes" kapcsán:

8+16+32 = 8(1+2+4) voilá már is szorzattá alakult (ez egyébként a kiemeléses módszer)

2018. aug. 17. 12:25
 3/9 A kérdező kommentje:
#1 Mit értesz "trükkös" kiemelés alatt?
2018. aug. 17. 13:23
 4/9 A kérdező kommentje:
Sajnos nem tudom. Van egy feladat, és oda van írva, hogy a kifejezéseket alakítsam vegyes szorzattá.
2018. aug. 17. 13:24
 5/9 anonim ***** válasza:
29%
talán ha a konkrét feladatot kiírod könnyebben tudunk tippet adni
2018. aug. 17. 13:34
 6/9 A kérdező kommentje:
Rájöttem. Nem vegyesszorzattá alakítás, hanem vegyes szorzattáalakítás. Úgyhogy most már világos.
2018. aug. 17. 14:19
 7/9 anonim ***** válasza:
0%

"Trükkös" alatt pl. ilyenre gondoltam:

x^4-x^3-x+1=x^3(x-1)-(x-1) //külön kiemeltem az első két tagból és külön a második kettőből, majd kiemelem az (x-1)-et:

(x-1)(x^3-1), és azonossággal, vagy más "trükkel", vagy polinomosztással szorzattá alakítom a második zárójeles kifejezést:

(x-1)(x-1)(x^2+x+1)=(x-1)^2*(x^2+x+1)

2018. aug. 17. 14:51
 8/9 A kérdező kommentje:
Bocsi, még egy kérdés. Mit értesz "polinomosztás" alatt? Én csak azt látom, hogy a nevezetes azonosságokat használod.
2018. aug. 18. 19:04
 9/9 anonim ***** válasza:
0%

Polinomosztás: mikor két polinomot egymással elosztunk.

Több módszert írtam vagylagosan az x^3-1 felbontására, de csak az egyiket alkalmaztam. Pl. x-1-gyel is eloszthattam volna az x^3-1-et.

2018. aug. 19. 17:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!