Mit jelentenek az alábbi állítások? (Kiss Ottó: Hangyák élete) Feladat: „Értelmezd az alábbi állításokat! ”
1.
„ő meg legalábbis egy csupa kisbetűs vas lajos”
„a hernyó is repülne, de előbb kénytelen bábbá alakulni”
„a világ minden pillanatban létrejön és minden pillanatban elmúlik”
„sohasem jön létre ugyanaz, mindig csak rosszabb”
„olyan volt, mint egy nagy, fekete kérdőjel”
„tekintete üresen tapadt a plafonra”
2.
Hogyan nézhet ki Dorináék kertje?
ez valami iskolai feladat? hanyadikban kérdeznek ilyeneket? - elég keveset írtál le, hogy mégis mi alapján kéne értelmezni..
„ő meg legalábbis egy csupa kisbetűs vas lajos” - fogalmam sincs, nemtom ki az..
a többi kérdést filozófiai értelemben saját meglátásom szerint megválaszolva:
„a hernyó is repülne, de előbb kénytelen bábbá alakulni” - ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy valamit elérj sokszor kellemetlen vagy kényelmetlen dolgokat kell megtenned. ahhoz hogy bajnok lehess fárasztó edzések várnak rád. ahhoz hogy vagyonos: sok-sok kemény munka és tanulás.
„a világ minden pillanatban létrejön és minden pillanatban elmúlik” - élet és halál körfogása, születés és elmúlás folyamatossága. értelmezhető úgy is hogy ha valaki most születik meg akkor számára most jött létre a világ. ha valaki most hal meg számára most múlik el minden. de értelmezhető úgy is, hogy ami most történik veled az már többé nem fog. elmúlik és csak az emléke felidézhető, ugyanakkor születik is a közeli jövő ami éppen megtörténik veled.
„sohasem jön létre ugyanaz, mindig csak rosszabb” - ez összefügg az előzővel. ha egy pillanatot "reprodukálni" akarsz, akkor az már sosem nem lesz ugyanolyan. ha valamit szeretnél lemásolni az sosem lesz ugyanolyan mint az eredeti. lehet ez karrier, vagy valamilyen érzelmi állapot, vagy életszakasz.
„olyan volt, mint egy nagy, fekete kérdőjel”
„tekintete üresen tapadt a plafonra” - ezeket szerintem inkább a szöveg vonatkozásában kell értelmezni. én ezekben nem látok semmilyen rejtett mondandót.
Hogyan nézhet ki Dorináék kertje? - nem olvastam a könyvet: ki az a Dorina? kicsit kevés infót adtál meg :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!