Holnap kémia vizsga. Hiányoznak anyagrészek. Hol találok infot? Google nem segített.
Sajnos utolsó pillanatra hagytam,de nem lesz baj a tanulással mert hamar fog az agyam.
Az alábbi témaköröket kaptam:
1,Zsír/olaj összehasonlítása
2,Füst,hab,emulzió(olaj+víz),szuszpenzió,köd,füstköd fogalmai
3,Fehérjék(aminosavak és összekapcsolódásuk,fehérjék2.lagos 3.lagos szerkezete)
4,Szénhidrátok
5,Etil alkohol(bor) és élvezeti kábítószerek(tea,kávé,cigi,kakaó,koffein,nikotin,teofillin,teobromin)
6,Környezetszennyezés
A legtöbbről nem találtam semmit,főként a fehérjék és zsír/olaj összehasonlítás nincs meg.esetleg az élvezeti kábítószerek.
csak nagy vonalakban van rás szükség,szakiskolai vizsga.
Köszönöm ha segítesz.
A zsírok és az olajok egyaránt észter típusú vegyületek.
A zsírok nagy szénatomszámú telített karbonsavak glicerinnel képzett észterei, míg az olajok nagy szénatomszámú telítetlen karbonsavak glicerinészterei.
A zsírok általánosságban szobahőmérsékleten szilárdak, , csakúgy mint a keletkezéséhez szükséges karbonsavak.
Legnagyobb mennyiségben Sztearin- és palmitinsav-észterek fordulnak elő.
Az olajok főleg olajsav-észtereket tartalmaznak. Ezek növényi eredetűek.
Egyes növényi olajok nagyobb mennyiségben tartalmazzák linol ill linolénsav észtereit is. Az ilyen olajok vékony rétegben felkenve levegő hatására gyantásodnak, ezért ezeket száradó olajoknak nevezik.
Mind a zsírok mind az olajok tartalmaznak még többek között vajsav-észtereket is. Ezek feldúsulhatnak (avasodás)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!