Milyen ismétlődési mintázat van a prím számok sorában?
Ezt a feladatot kaptuk matekból szorgalminak. Annyi segítséget kaptunk, hogy nem közvetlen a prím számokat kell vizsgálni, hanem kicsit "át kell alakítani" őket, hogy megtaláljuk az ismétlődést.
Mi lehet ez? Tud valaki ebben egy kis segítséget nyújtani? (Nem kérek konkrét megoldást, csak egy kis útbaigazítást, mert magamtól szeretném megoldani, csak eddig elkezdeni sem tudtam a feladatot.)
Mivel oszthatóság a témakör, így sejtem mire gondolhatnak.
De nem könnyű úgy segíteni, hogy nem mondom meg a választ :)
Kezd el leírni a számokat 1-től kezdve egyesével úgy, hogy 1-től 6-ig egy sorba írod, aztán a 7-est az 1-es alá, és megint 6 számot egy sorba.
Ezt folytasd mondjuk 60-ig.
Utána karikázd be a prímeket a táblázatban. És meglátjk mit veszel észre.
Köszönöm a választ.
Igen, szerintem ez lesz az. Az első és az utolsó előtti oszlopban találhatóak csak prímszámok, kivéve az első sort. Viszont szabályos mintázatot nem fedeztem fel benne, bár csak 200-ig írtam le a számokat. Tovább kellene?
Még az is elhangzott órán, hogy ez egy olyan szabályszerűség, ami végig igaz az egész sorozatra. Valamint, hogy egy ismétlődő számsorozatot (nem biztos hogy ugyanígy fogalmazott a tanárunk) fogunk találni, amiből le kellene vonni a következtetést, de ha csak a számok vannak meg már az is jó.
Kettő kivételével minden prím az 1. vagy 5. oszlopban van.
Ez már magában egy mintázat szerintem :)
Már csak be kell bizonyítanod, hogy miért van így.
Hát fogalmam sincs hogy ezt hogyan lehetne megtenni :(
Azt látom, hogy az egymás alatt lévő prím számok között mindig 6 a különbség, de valamelyik sorban nincs is prímszám, szóval onnanstól kezdve (ha csak nem ismétlődik ez az üres sor) borul a szabályosság, szerintem.
Ha spirál alakban elírod az összes számot, és kijelölöd bennűk a prímszámokat, akkor találsz benne olyan vonalakat, amelyeken több prímszám van, mint egy átlagos vonalon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!