Mekkora a tengerszint felett kb.35800 km magasan lévő geostacionárius pályán mozgó műhold gyorsulása? Ez hány százaléka a Föld felszínén tapasztalhatónak?
Figyelt kérdés
2018. márc. 4. 12:33
1/7 anonim válasza:
Nem biztos, hogy erre itt kapsz választ.
Ha nem, próbáld újra tudomány kategóriában.
2/7 anonim válasza:
F = m1 * m2 * f / r²
a = F / m1 = m2 * f / r² = 5,9722 * 10^24 * 6,67 * 10^-11 / (4,0590 * 10^15) m/s² = 0,098 m/s²
3/7 TappancsMancs válasza:
A geostacionárius pályán egy fix sebesség van, mint minden műholdpályán, ha ettől nagyobb akkor kirepül ha kisebb leesik.
A geostacionárius pálya magassága 35 786 km (átlagos tengerszint fölött).
A geostacionárius pálya sebessége 10 800 km/ó.
Nincs gyorsulás vagy fogalmazd át a kérdést.
4/7 TappancsMancs válasza:
Amúgy itt egy kép is. Ha fölé viszed a mauszt akkor kiemeli a pályát. Mutatja a keringési periódust, tengerszint feletti magasságot, pálya sugarat és keringési sebességet.
5/7 anonim válasza:
A keringő test szabadesésben van, tehát határozottan van gyorsulása.
6/7 TappancsMancs válasza:
Centripetális gyorsulása van ami egyenletes pálya menti sebesség esetén is van és a keringés középpontjába mutat, simán gyorsulása nincs. A kérdés így szólt ... gyorsulása. Centripetális gyorsulást kellett volna kérdezni (szerintem), de mondjuk átfogóbb értelemben tényleg elfogadható mivel az is gyorsulás.
7/7 A kérdező kommentje:
A kérdést nem én tettem fel, hanem a fizikatankönyv szerzői, köszönöm a képletet, azt hiszem erre van szükség a megoldáshoz.
2018. márc. 4. 15:21
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!