Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Ha van van kilenc számunk...

Ha van van kilenc számunk (1,2,3,4,5,6,7,8,9), akkor hogyan írhatom le az ebből kirakható ÖSSZES 9-jegyű,8-jegyű,7-jegyű,6-jegyű,5-jegyű,4-jegyű,3 jegyű,2-jegyű és 1-jegyű variációt?

Figyelt kérdés

Szóval hogyan oldhatnám meg ezt úgy, hogy véletlenül se hagyjak ki egy lehetőséget sem?

Nyilván az 1-jegyű, oké. A 2-jegyűeket is hamar felsorolom. A 3-jegyűekhez kell kis idő, de az is oké.

Viszont a 4-jegyűektől kezdve úgy érzem, már rengetek idő kéne, hogy fejből csináljam.

Nem biztos, hogy jól emlékszem, de mintha excel-ben lenne ilyen funkció, hogy számokból vagy betűkből kiiratható az összes verzió. Viszont néztem az excelt, és jelenleg nem találtam benne.

Tudnátok segíteni? Vagy ha nem excel, akkor minek a segítségével lehet ezt megcsinálni????

2018. febr. 12. 12:51
 1/7 anonim ***** válasza:

Kombinatorikára keress rá, elvileg suliban te is tanultad, ha elég idős vagy. :)

[link]

Ez alapján ki tudod számolni, hogy mennyinek kell lennie. Persze ez csak darabszámot számol, nem írja össze neked a kombinációkat, de ellenőrzésnek például nagyon jó, hogy biztosan nem maradt-e ki a listádból.

Az excelben van egy variációk nevű függvény, de ez lényegében ugyanezt számolja ki neked, tehát darabszámot ad, nem listát.

2018. febr. 12. 13:24
 2/7 2*Sü ***** válasza:

Egyjegyű számból 9 van. Illetve ha a nullát is beleszámoljuk, akkor 10 darab.

Kétjegyű számnak első számjegyként 9 számjegyből választhatsz (ugye 0-val nem kezdődhet). A második helyről választhatod mind a 10 számjegyet, tehát 9*10=90 számod lesz. Vagy másik megközelítésben a legkisebb kétjegyű szám a 10, a legnagyobb a 99, a kétjegyű számok darabszáma 99-10+1 = 90 lesz.

Háromjegyű számnál ugyanúgy első számjegynek 9 számjegyet választhatsz, a második, harmadik helyre, tehát 9*10*10=900 háromjegyű számod van. Vagy a legnagyobb és a legkisebb különbsége is megadja: 999-100+1=900.

Négyjegyű: 9 000 darab

Ötjegyű: 90 000 darab

Hatjegyű: 900 000 darab

n számjegy esetén az első helyre 9, a többire 10 számjegy közül választhatsz. Az n számjegyű számok száma 9 * 10ⁿ⁻¹.

2018. febr. 12. 16:34
 3/7 anonim ***** válasza:

„Ha van van kilenc számunk (1,2,3,4,5,6,7,8,9), akkor hogyan írhatom le az ebből kirakható ÖSSZES [...] variációt?”

Lehet hogy én vagyok a hüle, de szerintem a kérdező nem a darabszámra volt kíváncsi (amit tényleg nem nagy dolog kiszámolni), hanem hogy hogyan lenne képes az összeset (1–999 999 999-ig) leírni. Bár a fenti felsorolásból kihagyta a nullát, ami nem tudom szándékos volt-e, mert ez jelentősen megváltoztatja a lehetséges variációkat. Lényeg: #2-es válaszoló, nem darabszámot kért, hanem egy excel, vagy másmilyen algoritmust, hogy le tudja írni az összes variációt.

2018. febr. 13. 00:10
 4/7 2*Sü ***** válasza:

Az még inkább triviális. Kétjegyű számok: 10, 11, 12, 13, ..., 97, 98, 99.

Négyjegyű számok esetén 1000-től 9999-ig kell elszámolni.

Excel esetén pl. beírod az első cellába, hogy 1000, alá hogy 1001, kijelölöd a két cellát, és a kijelölés jobb alsó sarkát megragadva lehúzod, amíg 9999-ig nem érsz.

2018. febr. 13. 10:14
 5/7 anonim ***** válasza:

Utolsó, félreérted :) Az nem variáció lesz, hanem csak a számok ezertől tízezerig sorban.

A kérdező arra a 9000-900000 darab számra gondolt, amit fentebb kiszámoltál neki, de szerintem ő sem gondolt bele, hogy ennyire sok a variáció. :)

2018. febr. 13. 10:35
 6/7 anonim ***** válasza:

Biztos vagyok benne, hogy egy ilyen feladatnál nem felírni kell az összes számot, hanem a darabszámot kiszámolni. Ezt nagyjából leírtátok, hogy kell kiszámolni, csak azt nem figyeli senki, hogy a nulla nincs a számjegyek között.

Szóval: egyjegyű: 9

kétjegyű: 9 alatt 2

háromjegyű: 9 alatt 3

stb.

Mondjuk nem mellékes, hogy melyik tárgyhoz kéne ez. Matekból biztos, hogy a kiszámítás menete kell és az össz darabszám.

De ha mondjuk informatika, akkor tényleg lehet, hogy a számok kellenek, de akkor a géppel kell kiíratni valami program vagy függvény segítségével.

2018. febr. 13. 13:54
 7/7 A kérdező kommentje:

Közben nem tűntem el, itt vagyok már...

Szóval többnyire félreértettétek a kérdésemet! Nem hülyeséget kérdeztem, tudom mit kérdeztem, talán csak nem fogalmaztam meg a legközérthetőbben, ezért elnézést!

A 3. válaszoló azt hiszem érti mi a kérdés... :) De a nullának egyáltalán nincsen szerepe, sőt a többi számnak sem.

A kilenc szám helyett írhatunk mondjuk kilenc betűt is, pl:

F,Ű,P,Á,L,I,N,K,A

Vagy éppen kilenc más karaktert:

§,#,&,@,+,?,-,!,ß

Ezeket már nem lehet csak úgy excelben 1000-től 9999-ig lehúzni, meg ilyesmi...

És igen, jól kérdeztem, minden variáció kéne leírva, nem pedig azt kell tudnom, hogy hány variáció van!!!!!!!!!!!!

Épp ez a bajom, mivel tudom, hogy milyen sok variáció van, ezért kell más megoldás, mint fejből papírra kiokoskodni napokon át... Na pont ez a kérdés, vagyis a feladat, hogy erre kitaláljak valamit. Az excel nekem továbbra is gyanús, hogy abban lehetne, de nem jövök rá hogyan.

Azt ismerem ott, hogy megadja a variációk darabszámát, de az kevés. Nem csak ennyi kell. Lehet rosszul gondolom, és mégsincs ilyen excelben?

(Mondjuk ha excelben első sorban de különböző oszlopokba beírom a karaktereket, akkor nem lehetne valahogy megcsinálni....?)

És..

További dolog.... Mi van, vannak azonos karakterek (vagy számok) a kilenc között, de mindet fel kell használni? Ez esetben akárhogy is, de kevesebb variáció lesz....

(Pl. C,S,O,K,I,P,I,T,E vagy 1,2,3,4,5,6,6,7,7)

Értitek már....!?!

2018. febr. 16. 09:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!