Az alábbi ütemek közül melyikben történik hasznos munkavégzés? Szívás, sűrítés, gyújtás, kipufogás. Illetve a kétütemű motoroknál melyik történik egy időben?
hasznos munkavégzés a gyujtás utáni ütemben (munkaütem a becsületes neve) történik amikor a felhevült égéstermék terjeszkedve nyomja a dugattyút.
a kétüteműeknél szintén a munkaütem során , mindíg amikor a dugó lefelé halad.
A gyújtás után a terjeszkedés vagy munkaütem következik, ekkor a dugattyú felső holtpontból lefelé mozog. A kipufogáskor nem történik munkavégzés.
A kétütemű motor működése egy kicsit más. Itt nem csak a dugattyú fölött, hanem alatta is zajlanak az események, egészen pontosan a forgattyúsházban (karter). A dugattyú felfelé mozgása során ide áramlik be a friss keverék. Mikor a dugattyú iránya megfordul és lefelé mozog, ezt a keveréket elősűríti, majd kinyitnak az átömlőcsatornák és a légkörinél magasabb nyomású keverék a dugattyú mellett, a hengerfalat kívülről megkerülve feláramlik a dugattyú fölé. Ekkor a dugattyú még mindig lefelé mozog. Utána ismét elindul felfelé a dugattyú, ezt a keveréket sűríti, közben alul már a következő ütemhez való keverék áramlik befelé. Felső holtpont közelében szikrát kap a keverék, elég, lefelé nyomja a dugattyút és elhagyja a hengert, de ezzel párhuzamosan a felömlőcsatornákból már érkezik a friss keverék, amit a következő munkaütemben fog elégetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!