Biológia - keringés. Valaki segíteni?
Kerestem a neten, de semmi számomra megfelelő választ nem találtam. Amúgy is hülye vagyok a bioszhoz. Szóval ha valaki tud segíteni, ezer hála és zöld kéz.
U.i.: NEM, NINCS BENNE A KÖNYVBEN
1. Ha valaki hosszabb időt tölt magashegységben (3000 m felett), akkor megnő a vérében a vörösvérsejtek száma. Miért?
2. Mi a magyarázata annak, hogy a férfiak vörösvértestszáma és azok hemoglobin tartalma is magasabb a nőkénél?
3. Miért okoz vérzékenységet a májsejtek működési zavara?
Köszi előre is
1) ez az adaptáció, 3000 m felett már kevesebb a levegőben az oxigén, ezért a szervezet a hypoxia elkerülése érdekében atommal termelni kezdi a vvt-t, hogy több oxigént tudjon megkötni és a szervekhez szállítani
2)hátő, erre nem tudom mi a válasz, talán a férfiak csontozata több és erőteljesebb, ugye a vvt a vörös csontvelőben termelődik
3) mert a máj állítja elő a véralvadási kaszkás fehérjéit
*kaszkád
az 1)hez még annyi, hogy ez a dopping egy formája, a sportolókat felvitték régen magashegységbe meghajtani verseny előtt, és így mikor lejöttek, jobban bírták a strapát
második érdés
a férfiak izomzata erősebb, nagyobb az izomtömeg, amely mioglobint tartalmaz, ez tulajdonképpen hasonlít a hemoglobinhoz, csak egy egységnyi oxigént tud megkötni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!