Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Tömegszázalékkal való számolás?

Tömegszázalékkal való számolás?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Az a házim van holnapra hogy: Egy 425 g 17%-os sóoldathoz

a) hozzáadok 17 g sót

b) elpárologtatok 50 g vizet

Mekkora lesz az m%?

És ezt egyáltalán nem értem, mert hiányoztam, amikor ezt tanultuk. Valaki el tudná mondani a megoldást? Kérlek titeket! Nagyon fontos lenne!

2017. nov. 5. 16:27
 1/6 anonim ***** válasza:

A tömeg% azt mutatja meg, hogy az egész oldat tömegének hány %-a az oldott anyag tömege, tehát a 425 gramm 17%-os sóoldat tömegének 17%-a oldott anyag (só), vagyis 425*(17/100)=72,25 gramm. Ha ehhez hozzáadunk 17g sót, akkor az oldott anyag tömege 72,25+17=89,25 gramm lesz, az oldat tömege 425+17=442 gramm, már csak az a kérdés, hogy a 89,25 hány %-a a 442-nek.

A másikat próbáld ez alapján megoldani.

2017. nov. 5. 16:39
 2/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm, sokat segítettél :)
2017. nov. 5. 16:52
 3/6 Tom Benko ***** válasza:

Én iagzából minden ilyen feladathoz a keverési egyenletet szoktam használni. Az egy ilyen "mindennek a teteje" jellegű dolog, csak kis odafigyelést igényel.

Az egyenlet:

m_1c_1+m_2c_2=(m_1+m_2)c

Például az első: Az oldott 100%-os oldatnak is tekinthető, szóval

425*17+17*100=(425+17)*x

Ennek a megoldása x=20,1923

A másodiknál arra figyelj, hogy a tömeg csökken, ezt kétféleképpen is megoldhatod az egyenletben.

2017. nov. 6. 12:20
 4/6 anonim ***** válasza:
Igen, de azt ne felejtsük el, hogy a képletek a számolást könnyítik, magát az elvet nem magarázzák el; ha még azt sem tudja, hogy mi mit jelent, akkor a képletet is sokkal nehezebben fogja használni, pláne megjegyezni azt (és persze az is fontos dolog, hogy a matematika nem képletek gyűjteménye, tehát nem a képletek a fontosak, hanem az azok mögött álló tartalom).
2017. nov. 6. 12:28
 5/6 Tom Benko ***** válasza:
@4: Alapvetően egyetértek. Azonban ha már ilyen feladatok merülnek fel, feltételezhető, hogy az alapismeretek megvannak. Maximum az egyenlet levezetésével maradtam adós, ha Kérdező igényli, pótolom. AZ amúgy tartalmazza az alapismereteket is.
2017. nov. 9. 10:39
 6/6 anonim ***** válasza:

"És ezt egyáltalán nem értem, mert hiányoztam, amikor ezt tanultuk."

Szóval nem, nem feltételezhető...

2017. nov. 9. 12:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!