Tömegszázalékkal való számolás?
Sziasztok! Az a házim van holnapra hogy: Egy 425 g 17%-os sóoldathoz
a) hozzáadok 17 g sót
b) elpárologtatok 50 g vizet
Mekkora lesz az m%?
És ezt egyáltalán nem értem, mert hiányoztam, amikor ezt tanultuk. Valaki el tudná mondani a megoldást? Kérlek titeket! Nagyon fontos lenne!
A tömeg% azt mutatja meg, hogy az egész oldat tömegének hány %-a az oldott anyag tömege, tehát a 425 gramm 17%-os sóoldat tömegének 17%-a oldott anyag (só), vagyis 425*(17/100)=72,25 gramm. Ha ehhez hozzáadunk 17g sót, akkor az oldott anyag tömege 72,25+17=89,25 gramm lesz, az oldat tömege 425+17=442 gramm, már csak az a kérdés, hogy a 89,25 hány %-a a 442-nek.
A másikat próbáld ez alapján megoldani.
Én iagzából minden ilyen feladathoz a keverési egyenletet szoktam használni. Az egy ilyen "mindennek a teteje" jellegű dolog, csak kis odafigyelést igényel.
Az egyenlet:
m_1c_1+m_2c_2=(m_1+m_2)c
Például az első: Az oldott 100%-os oldatnak is tekinthető, szóval
425*17+17*100=(425+17)*x
Ennek a megoldása x=20,1923
A másodiknál arra figyelj, hogy a tömeg csökken, ezt kétféleképpen is megoldhatod az egyenletben.
"És ezt egyáltalán nem értem, mert hiányoztam, amikor ezt tanultuk."
Szóval nem, nem feltételezhető...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!