A 2009-es magyar érettségin az érveléshez milyen irodalmi példákat lehet írni? És mit adnátok címnek?
Az alábbi interjúrészletben Spiró György, kortárs író az irodalomolvasás és az írás mai helyzetéről fejti ki véleményét.
„ A nyelvvel kapcsolatban különben az jut eszembe, hogy a magyar irodalom veszélyben van, mert rohamosan csökken az olvasók száma a fiatal generációkban. Régóta tanítok egyetemen, ott is látom. A baj az, hogy az általános iskolában nem szerettetik meg az olvasást a gyerekekkel. meggondolandó, nem kéne-e átírni egy csomó régi nagy magyar művet, például Jókai regényeit, hogy lehessen őket élvezni. A szavak felét a mai gyerekek nem értik.”
Érveljen a Spiró György által felvetett problémák mellett és/vagy ellen! Hivatkozzon olvasmányélményeire, olvasói tapasztalataira is!
Én tavaly érettségiztem, és ezt választottam.
Amellett érveltem, hogy változtassák meg a könyveket:
- anya szerepe már kisgyermekkorban, sok meseolvasás a gyerekének
- olyan könyveket olvassanak kezdetben a gyermekek, melyek könnyű nyelvezetűek
- először nem kellenének kötelező olvasmányok, hanem hagyni a gyerekeket, hogy a saját érdeklődésüknek megfelelő könyveket olvassanak ki
Ezeket alaposan kifejtettem!
Emellett személyes példákat, élményeket, kedvenc könyv stb. írtam, amely nagyon feldobta a fogalmazásomat.
Jól is sikerült! :)
19/L
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!