Versiras : ) segitenetek?
Nem holnapra,már most összeállt valami:
Szeretem
Azt mondja:a gonosz gyűlölet
velem is,engem is megölet.
Mindenki nézzen most odaát:
Jézusa levágja a bikát.
Magyarázat:velem és engem:velem ölet meg engem,a gyűlölő és a gyűlölt lehet ugyanaz,a gyűlölet korlátlan,ijesztően hatalmas.Jézusa:mindenkinek saját Jézusa,istensége,az,amit az ő számára érték,amit ő fontosnak tart.Levágja a bikát:nem meggyilkolja,hanem levágja és a bikát ,nem a jámbor tyúkot, hanem a vad,öklelő bikát.(Az olvasó elgondolkodhat:vajon hogy működik itt a szeretet -gyűlölet...?)És ki az ,aki azt mondja?(az első sor)Lehet Jézus,mindenki saját Jézusa,lehet egy teljesen személytelen valaki.
A gonosz gyűlölet:itt a gonosz értelmezhető állandó és alkalmi jelzőként is.Állandó,vagyis pusztán nyomatékosítja a gyűlöletet,annak mivoltát.Alkalmi,vagyis itt kifejezetten és speciálisan a gonosz gyűlöletről van szó,létezik és vele szembeállítható a jóindulatú gyűlölet.
Odaát:ez valami határt sejtet,az ember(aki nézzen odaát) és Jézusa közt.
Fontos a most is:MOST nézzünk odaát,MOST,a vers olvasásakor,befogadásakor.A költemény olvasása szorosan összekapcsolódik ezzel az eseménnyel,az átnézéssel.A költészet hatalma.
A formája:harmadoló kilences sorok(3/3/3),páros végrímekkel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!