Matek . Ezt fel lehet másképpen is írni?
32 lapos magyar kártyából véletlenszerűen visszatevéssel húzunk 6 lapot.
Azt kell tudni,hogy a pakliban : 8 piros,8 tök,8 zöld és 8 makk van.
Mennyi a valószínűsége,hogy a kihúzott lapok között pontosan 3 piros,2 zöld,1 makk lesz?
kedvező esetek száma : 8^6 * (6alatt a 3)*(3alatt a 2)
Összes esetek száma : 32^6
Ez a fenti a helyes megoldás . Én másképp írnám fel a kedvező esetek számát :
8^6 * (6 alatt a 3)*(6alatt a 2)*(6alatt az 1)
A helyes megoldásban honnan jön az a (3alatt a 2) ?
Az én megoldásom túl egyszerűen gondolt?
Egyrészt ha a fenti jó, és a tiéd nem egyenlő a fentivel, akkor értelemszerűen a tiéd nem jó (mondjuk akkor sincs teljeskörű garancia arra, hogy a tiéd jó, ha egyenlőek, de ha nem egenlőek, akkor tutira hibás).
A fontosabb kérdés inkább az, hogy a (6 alatt a 2) és a (6 alatt az 1) hogyan varázsolódott neked.
Hogy varázsolódott :D
6alatt a 2 arra vonatkozik,hogy a 6 húzásomból 2-nek zöldnek kell lennie.
a (6 alatt az 1) arra vonatkozik,hogy a 6 húzásomból 1-nek makknak kell lennie ...
Igazából,én elhiszem ,hogy a 3alatt a 2 a helyes,de nem értem,hogy miért, az olyan,mintha az egy makkal nem is foglalkoznánk.
Először a színek sorrendjét határozzuk meg:
(6 alatt a 3)*(3 alatt a 2)
Mert a pirosból 3-at teszük 6 helyre, aztán a zöldből kettőt a fennmaradt 2 helyre.
Utána minden helyre 8 lapot tehetünk:
*8^6
Nálad az a hiba, hogy (6 alatt 3)*(6 alatt 2)-őt akarsz számolni, holott, a zöldeket csak oda teheted, ahova nem raktál még pirosat és nem mind a 6 helyre.
"a (6 alatt az 1) arra vonatkozik,hogy a 6 húzásomból 1-nek makknak kell lennie ..."
Ezt kifejtenéd bővebben? (Csak mert nem minden esetben igaz.)
Most már értem ,miért nem jó.
Köszönöm szépen a segítséget!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!