Valaki segíteni ebből a szövegből kikeresni a főneveket, a mellékneveket, az igéket és a melléknévi igeneveket?
Vannak furcsa húsevő növények. Ezek rovarokat, pókokat, százlábúakat falnak fel. Leveleikkel csapdát alkotnak. Az átalakult leveleik veremmé, légyfogóvá módosulnak. Áldozatuk tetemét emésztő nedveik segítségével feloldják, felszívják. Ezek a növények zsákmányuk nitrogén tartalmával pótolják saját nitrogénszükségletüket.
A válaszokat előre köszönöm szépen! (:
Nem tudom, hogy tanulsz-e belőle ha leírom... de azért segítek. Kérlek ne csak a megoldásokat nézd meg, legalább szánj idő arra, hogy próbáld megérteni!
Szóval a főnév kérdése a ,,mi?" ugye. Mikor olvasod a szöveget minden szó után kérdezd meg, hogy mi? Vagyis: vannak furcsa húsevő növények. Vannak furcsa mik? Növények.
A melléknevek pedig a főnevek előtt vannak, vagyis. Vannak furcsa milyenek? Ennek így semmi értelme.
Vannak húsevő növények. Milyen növények? Húsevő. És már rá is jöttél, hogy a húsevő szó melléknév.
Kérlek legalább próbáld meg mielőtt beírod a válaszokat. Ez a te érdeked, magadért, a jövődért tanulsz!
Főnevek: növények, rovarokat, pókokat, százlábúkat, leveleikkel, csapdát, leveleik, veremmé, légyfogóvá, áldozatuk, tetemét, nedveik, növények, usákmányuk, nitrogén, nitrogénszükségleteiket.
Melléknevek: furcsa, átalakult, emésztő, saját.
Nagyon szépen köszönöm! Sokat segítettél. Elolvastam amit írtál, majd megcsináltam és utána a te általad leírt válaszok alapján ellenöriztem.(:
1-2 hibám volt, amit javítottam.
Még annyi kérdésem lenne, hogy a melléknévi igenevet hogyan keressem? Van esetleg kérdő szava?
Az jó, ha az igéhez oda írtam ezeket?:
alkotnak, feloldják, felszívják, pótolják.
Mert ha jól tudom, az ige cselekvést jelöl, szóval "Mit csinál/Mit csinálnak?"
Nagyon örülök, hogy szántál rá időt és még jó is lett! Ezek szerint érted.
A melléknévi igenévre szintán a milyen? kérdésel kérdezünk, ahogyan a melléknévre is.
A melléknévi igenév= az ige(pl.olvas) + képző.
Magyarul az igéhez kapcsolhatjuk ezeket:
- ó (pl. olvasó)
- ő (pl. lefedő)
- t (pl. megírt)
- tt (pl. olvasott)
- andó (pl. olvasandó)
- endő (pl. lefedendő).
De ha rákeresel, hogy melléknévi igenevek szerintem részletesebben el tudják magyarázni ha esetleg így nem értenéd. :)
Hihetetlen, hogy a tanárok ezt nem bírták érthetően elmagyarázni...te pedig igen. :D
Nagyon szépen köszönöm, ez biztos nagy segítség lesz a holnapi dolgozatnál is. :)) ♥
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!