Kik jók matekból, hogy tudjanak segíteni egy picit?
1. Mekkora az egyenlő szárú háromszög alapja, ha szára 3,8 cm és az alapon fekvő szögei 68°24`-esek?
2. egy kettőslétra egyik szárának hossza 195 cm. A kettőslétrát felállítottuk, mégpedig úgy, hogy a lábai a talajon 95 cm távolságra vannak egymástól. mekkora a kettőslétra nyílásszöge? (vagyis mekkora a szárak hajlásszöge?)
3. Egy kettőslétra egyik szára 195 cm hosszúságú. A kettőslátra legfelső fokai a szárakon 180 cm-nél vannak. Teljesen kinyitjuk a kettőslétrát, amennyire a biztonsági láncok engedik . Ekkor a kettőslétra nyílásszöge 28.5°. Ha felmászunk a kettőslétrán és felállunk a legmagasabb fokaira , akkor milyen magasan állunk a talajhoz képest?
4. Egy fonálon lengő kis pontszerű test két szélső helyzete közötti távolság 24 cm. A fonál hossza 95 cm. határozzuk meg, hogy mekkora szöget zár be a fonálinga a két szélső helyzete között.
Nagyon megköszönném. Tudom, hogy már volt régebben de senki se adott kielégítő választ... :(
1. először számold ki a háromszög magasságát (m):
sin68°24'=m/3,8 ebből m=3,5
majd Pitagorasz tétellel kiszámolod az alap felét:
(a/2)²=3,8²-3,5²
ebből a=2,79 (számolj utána, hogy jól számoltam-e)
2. gondolom akkor ez is egyenlő szárú 3szög.
sin(α/2)=(95/2)/195
α=28,2°
nagyon köszönöm...hát 12 feladat van igazából, csak műtét miatt hiányoztam 1 hetet és nem vágom az egész témát...és ezen múlik az évvégi jegyem :S
de köszönöm ez alapján lehet, hogy megtudom csinálni őket :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!