Valaki segítene kitölteni a nyelvtan dogámat? Een múlik az évvégém, és már csak holnapi napom van rá, meg a mai, nagyon megköszönném!
Nyelvtan 11. évf. év végi írásbeli beszámoló – 11. évfolyam B csoport Név, osztály:__________________________
1. A jelentés fogalma: 3 pont
2. Mi a jeltárgy: 2 pont
3. Mi a jelentésmező: 3 pont
4. Mit nevezünk motivált és a motiválatlan szavaknak? 4 pont
5. Hangalak és jelentés viszonyának fajtái:
egyjelentésű, többjelentésű, azonos alakú, azonos jelentésű, rokon értelmű, hasonló alakú, 10 pont
alakváltozat, hangfestő, hangutánzó, ellentétes jelentésű
fáradság – fáradtság:_______________, vijjog:______________, krumpli – burgonya: _____________,
kilométer:_______________,levél:______________, csap:______________,fut – szalad – rohan:______
_________, foltoz – foldoz:______________, bugyuta:_____________, szép – csúnya:_______________
6 Mit jelent a jelentésátvitel? 4 pont
7. Milyen állandósult szókapcsolatra vonatkoznak az alábbi példák? 8 pont
egyszerű szókapcsolat, társalgási fordulat, mesei fordulat, közhely, szakkifejezés, mondatnál
rövidebb szólás, mondatértékű szólás, szóláshasonlat, közmondás, szállóige
mérsékelt övi flórabirodalom: _____________________________
nyakára hág a pénznek:________________________
Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér:__________________________________
bezzeg az én időmben:__________________________
szeretném megragadni az alkalmat:_______________________
„A kocka el van vetve”:______________________
az Óperenciás tengeren is túl:_____________________
kezdetét veszi:_____________________
8. Miért tartozik a magyar nyelv a lágyabb hangzású nyelvek közé?_________________________________2 pont
______________________________________________________________________________________
9. Milyen versritmusokat különböztetünk meg? 2 pont
__________________________________ :____________________________________ .
10.Mely szóképekre, illetve szóképszerű stiláris eszközökre páldák az alábbiak? (2-2 pont) 12 pont
/metafora, megszemélyesítés, allegória, szinesztézia, szimbólum, metonímia, szinekdoché – hasonlat,
körülírás, eufemizmus)
„Sok vad s madár gyomra/gyakran koporsója/Vitézül hólt testeknek…”_________________________
„Élete gyertyáját soknak eloltátok,/Küldök én örökös éjszakát reátok.”________________________
„Partra szálltam. Levonom vitorlám.”_________________________
„Elfeküdt már a nap túl a nádas réten,/ Nagy vörös palástját künn hagyá az égen…”______________________
„Hány fiatal szívet, tele sok szép földi reménnyel/Sujta le kegyetlen itt a riadó csatavész!”_____________________
„Börtönéből szabadult sas lelkem,/Ha a rónák végtelenjét látom.”__________________________
11. Soroljon fel min. 10 féle alakzatot a 17 fajta közül!__________ __________ __________ __________10 pont
_______________ _____________ _______________ ____________ ____________ ________________
12.. Mely alakzatokra vonatkoznak az alábbi példák? (2-2 pont) 8 pont
„ …Hív jobbágyitoknak felszentelt hóhéri,” ______________________
„Toldi tűr azonban, bárha nem békével…”________________________
„Adjon az Isten/szerencsét, szerelmet, forró/kemencét…”_____________________
„ „A bánat? Egy nasgy óceán./S az öröm?/Az óceán kis gyöngye.”_______________________
Te sem gondoltad komolyan, hogy lesz valaki olyan marha, aki mindre ad választ neked!
Amúgy ott a google, miért nem keresel rá??? Dolgozz meg a jobb jegyért!
Istenem. -.-"
fáradság – fáradtság: hasonlo alaku
vijjog- hangutanzo
krumpli-burgonya- alakvaltozat
kilometer- egyjelentesu
level- azonos alaku( a gyogyszer level es az irott level kozt, szerintem nincs osszefugges. ha megis, akkor tobbjelentesu)
csap: azonos alaku( a viz csap, mint fonev es a csap, mint ige kozt nincs osszefugges)
fut – szalad – rohan: rokonertelmu
foltoz-foldoz: hasonlo alaku
bugyuta: hangfesto, egyjelentesu
szep- csunya: ellentetes jelentesu
köszönöm a segítséget:)
az 5ös és a 7es megvan így eddig:)
szia! egyszer mar irtam, de meg van idom egyre(:
Toldi tur- barha bekevel- a t es b betu osszecsengese miatt, szerintem ez alliteracio
felszentelt hoher- sztem ez a ket szo uti egymast, ugyhogy oximoron
adjon az isten...- felsorolas, plussz osszecseng a sz kezdobetus, ugyhogy alliteracio
A bánat? Egy nasgy óceán./S az öröm?/Az óceán kis gyöngye
sztem: ismetles vagy parhuzamos szerkezet, de passzolom inkabb
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!