Egyenletben és egyenlőtlenségben mely műveleteket nem szabad végezni?
Tegyük fel itt egy példa:
3-x / 7x <2
vagy
x-1 / x+2 >= 2
A fenti 2 példa alapján ha beszorzok (1) 7x-el vagy (2) x+2-vel akkor elvileg nem feltétlen lesz valós megoldása + csak 1 megoldás jön ki. A fenti 2 példát le tudom vezetni + meg tudom oldani; pontosabban az érdekelne, hogy mikor, milyen esetekben nem végezhetek ismeretlennel szorzást.
(ill ehhez hasonló más típusú műveletet; ha van)
Mikor következik be az un. "gyökvesztés".
+ mi a szép és egyben egyszerű megfogalmazása a logaritmusos és exponenciális esetekben a log, ill az alap "elhagyása"; mikor szigorúan monoton növ és csökk?
+ mi van akkor ha egy 2.fokú egyenlőtlenségben a főegyüttható negatív; akkor nem a 2 eredmény között lesz megoldása?
Remélem nagyjából sikerült a problémám okát érthetően megfogalmazni és egyben a mellékkérdések is hasznosak lennének számomra :)
Előre is köszönöm!
> A fenti 2 példa alapján ha beszorzok (1) 7x-el vagy (2) x+2-vel akkor elvileg nem feltétlen lesz valós megoldása + csak 1 megoldás jön ki. A fenti 2 példát le tudom vezetni + meg tudom oldani; pontosabban az érdekelne, hogy mikor, milyen esetekben nem végezhetek ismeretlennel szorzást.
Egyenlőtlenséget ha ismeretlennel szorzod, akkor mindig két ágra esik szét. Amivel szorzol az pozitív, és amivel szorzol, az negatív.
> + mi a szép és egyben egyszerű megfogalmazása a logaritmusos és exponenciális esetekben a log, ill az alap "elhagyása"; mikor szigorúan monoton növ és csökk?
Ha a függvény injektív (bijektív), akkor el lehet hagyni.
> + mi van akkor ha egy 2.fokú egyenlőtlenségben a főegyüttható negatív; akkor nem a 2 eredmény között lesz megoldása?
He?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!