Kör érintőjének meghatározása?
Egy függvény (x változós függvény) esetén egy adott x0 helyen meg tudom határozni a függvény érintőjének egyenletét (a derivált a meredekség, a pont meg megvan). De felmerült bennem, hogy egy körnél is van valami hasonló módszer? (Tehát nem az hogy adott az érintési pont, normálvektora az érintési pontból induló sugár, stb.)
Tehát van egy (x-u)^2+(y-v)^2=r^2 kör, és az érdekelne hogy deriválással hogyan lehetne meghatározni egy x0 pont (két) érintőjének egyenletét?
Igen, de ha így nézzük, a parabolának is egyenlete van, mégis egyben egy függvény is.
A kör érintőjét fel tudom írni, de ezt már írtam a kérdésben: (a képzeletbeli feladatban egy kör egyenlete adott, és egy pont, ahol kell az érintő) a kör egyenletéből meghatározom pontosan melyik pontba kell érintő (x és y koordináta, legyen P pont), majd PO vektor egy normálvektora lesz a P-n átmenő egyenesnek. Így a normálvektoros egyenlettel fel lehet írni, de ebben a megoldásban rengeteg elszámolható dolog van, ezért gondolkodtam egy deriválóson.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!