Valaki meg tudna mondani mmi Taylot keplete? Googlen nem lelem . Es par dolgot rola, h mire valo, vagy pelda.
Hááát, képletet én sem találtam csak sort, az nem jó? (úgy látom vannak benne képletek is, egészen ijesztőek:)
Minden bizonnyal a Taylor-dorfejtésre gondolsz.
Hogy hogyan kell csinálni, az ott van a linken a második válaszban.
Lényegében arra jó, hogy bonyolult, de sima(sokszor deriválható) függvényt közelítünk egyszerű függvényekkel, nevesül polinomokkal. Ezzel megkönnyíthetjük az adott függvény integrálását, deriválását (már amennyiben nem deriválással kaptuk a sort), illetve kiterjeszthetjük más alaphalmazra az adott függvényt (pl e^A értelmezése, ahol A egy négyzetes mátrix). Valamint tekinthetünk véges Taylor-sort, ekkor még knnyebb a konkrét számolás, viszont nem pontos, hanem egy jól becsülhető hibán belül van.
Az első rész alapvetően az analízis egyik része, míg a második a numerikus analízis nevű terület talán legfontosabb alapgondolata.
Taylor képlet, ezt a kérdést kaptam.. mmeg kell keresnem a képletet...
vagy az taylor sor lenne? annak mi az alapképlete?
Taylor-sor:
f(x)=\sum_{i=0}^{\infty}D^i(f)(x_0)\cdot\frac{(x-x_0)^i}{i!}
Ennek az egyes részsorozatai a függvény közelítései
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!