Egy rádió rezgőkörét egy 200 pF kapacitású kondenzátorral 468 kHz-es frekvenciára hangoltuk. Mekkora kapacitású kondenzátort kell a rezgőkörrel párhuzamosan kapcsolni, ha azt akarjuk, hogy a kör saját frekvenciája 450 kHz legyen?
Hát persze, hogy 216..
De 200 már "helyből" ott van, mellé kell tenni (párhuzamosítani) a 16-ot, a kondenzátorok párhuzamos kapcsolásban összeadódnak.
Elnézést de most össze zavarodtam.Most akkor a helyes megoldás 216pF vagy esetleg még kell valamit csinálnom?
Az őszintét megvallva nem igazán értem ezt a mondatod hogy csak számolok és nem olvasok illetve hogy a 200 mellé kell rakni a 16 "párhuzamosítani"-
A kérdés az, mekkora kondenzátort kell párhuzamosan kapcsolni.
216pF-al adódik a változatlan induktivitás mellett a 450kHz.
De mint mondtam 200 már eleve ott van, ezért 216-200 a válasz..
Aha...
Ha kondenzátrokat kapcsolok párhuzamosan, akkor 200-al párhuzamosan kapcsolt 16 pF-al összesen 216 lesz, ami ahhoz kell, hogy 450kHz-en rezegjen.
A 460-480kHz "sáv" a szuperheterodin rádiók (50 éve csak ilyeneket gyártanak) úgynevezett középfrekvenciája, itt nem lehet rádióadó.
Ugyanígy középfrekvencia az URH sávon a 10,7MHz..
A számolásod már eleve jó volt, azt én értettem félre.
Megyek szundikálni, jó éjszakát.
Ha netán kérdésed van privátban is felteheted, ez szűk terület, kevesen ismerik...
Üdv:
Egyszerű kivonás a befejező művelet.
Soros kapcsolásnál már jóval többet kell számolni!
A mázlista fejedet!
Hol tanulsz Te ilyeneket ?!
S miből ?!
Mit nem adnék azért, ha az elektronika elméletébe s matematikájába engem is beavatott volna valaki...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!