Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Házifeladat kérdések » Biológiából kaptam Házi...

Biológiából kaptam Házi feladatot és nincs benne a tankönyvbe. És a neten se találom. Tudnátok segíteni?

Figyelt kérdés

1. Mondj példát Adaptív folyamatokra. (minimum 3db-t ha tudtok)

2. Mondj példát olyan adaptív folyamatokra, amelyet ember idéz elő. (minimum 3db-t ha tudtok)

3. Mikor történik a mutáció az antibiotikumnak ellenálló baktérium esetében? Az antibiotikum megjelenése előtt vagy után? (azt írja a könyv hogy a baktériumokban mutációval kialakul egy génváltozat és ez a génváltozat csak abban az esetben jelent előnyt ha antibiotikum kerül a baktérium környezetébe. Szerintem előtte, de lehet nem értelmezzem jól azért kérdezem)

4. Miért csak az antibiotikumok jelenlétében jelent előnyt a rezisztencia?

5. Mi az alapvető különbség a genetikai sodródás és a génáramlás között?

6. Miért káros a beltenyésztés? Említs legalább két okot.

2016. dec. 28. 08:23
 1/8 anonim ***** válasza:

4. kérdés: a baktérium-rezisztencia azt jelenti ugyebár hogy a baktérium egy idő után immunis lesz az antibiotikumra. Ha nincs antibiotikum, akkor nincs mire használni ezt az immunisságot.

6. Nincs fejlődés, "új" a tenyésztés során, így sokkal nagyobb a lehetőség az egyes betegségek kialakulására (genetikailag örökölhetőre gondolok)

2016. dec. 28. 11:34
 2/8 anonim ***** válasza:

6. Kis létszámú populációkban a párosodni képes, ivarérett egyedek száma is kicsi; emiatt megnő annak a valószínűsége, hogy a párosodás rokonok között jön létre. A rokonpárosodás a nem öntermékenyítő fajok esetében a rátermettség csökkenésével jár, ami az egész populáció fennmaradását veszélyeztetheti.

Mivel hasonló géneket hordoznak, kisebb az esélyük a túlélésre mondjuk egy kisebb katasztrófa vagy bármilyen változás esetén, hiszen ugyanolyan az alkalmazkodó képességük. Vagy mind túlélim, vagy mind elpusztulnak.

2016. dec. 28. 11:40
 3/8 anonim ***** válasza:

1,2-es kérdés:

[link]

Itt a rókás példa http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomanyo..

Ajánlanám ezt a kérdést is, van benne arról is szó, amit keresel.

2016. dec. 28. 11:50
 4/8 anonim ***** válasza:
3. Sokféle mutáció történik spontán, és amikor megjelenik az antibiotikum, kiderül, hogy a baktérium számára melyik a hasznos mutáció - az adott antibiotikumra rezisztencia hasznos, ezért azt a tulajdonsárot hordozó baktérium jobban tud szaporodni (kiszelektálódik). tehát jól érted a könyvet.
2016. dec. 28. 15:02
 5/8 A kérdező kommentje:
A 2-esre még az antibiotikum is jó nem? mert azokat az emberek kezdték el létrehozni úgy mond. Szerintetek?
2016. dec. 29. 09:50
 6/8 A kérdező kommentje:
A malária az nem ember okozta igaz? vagyis állítólag egy szúnyog csipi meg az embert. Vagyis nem jó a 2-esre igaz?
2016. dec. 29. 10:20
 7/8 A kérdező kommentje:
De akkor a antibiotikum se jó mert azt nem ember idéz elő mert csak ők csinálják de azért, hogy úgy mond gyógyítsanak vele. Szóval az se jó 2-esre. De ha mégis mondjátok lehet én vagyok aki nem érti.
2016. dec. 29. 10:26
 8/8 A kérdező kommentje:
Na köszönöm szépen mindenkinek, hogy segítettetek nekem :)
2016. dec. 29. 11:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!