Általános fizikában hogyan oldom meg ezt a feladatot?
Lehet hogy máshogy tanultad.
Ha azt mondom, hogy mgh a helyzeti energia megváltozása, és, ez felelõs a mozgási és forgási energia megváltozásáért, akkor, azok tudod hogy micsodák?
Például a szabadesés energetikai leírása annyi, hogy
> mgh = 1/2 m v^2
(és ez igaz minden t-re)
Ebbõl kapsz mondjuk egy v(h) függvényt (pl: 10 méter zuhanás után mennyi a sebessége) vagy egy h(v) függvényt (pl: hány méter zuhanás után gyorsul fel 100-ra).
Hasonlót kell most csinálnod, csak, belevéve az abroncs forgási energiáját.
Szintén v(h) függvényt kapsz. Az energetikai módszerben az a jó, hogy kiesik a t idõ.
Ezért nem is a gyorsulást határozod meg belõle, hanem K kötélerõt elõször, és csak utána a gyorsulásokat és Ft-t.
(Szerencse hogy K és 'a' fixek mind hely mind idõ szerint, különben nem mûködne az egész.)
Aha.
Aztán felírod a munkatételt megint a lógó testre, ezúttal g és K összesített munkája okozza a lógó test mozgási energiájának a megváltozását.
És elvileg ki kell essen a h, és K csak m,g,R,theta függvénye lesz.
előző képletben nem szerepel 'a'.
De ha megvan a gyorsulás, akkor abból K is adódik. ..?
sulinet : "Munkatétel: A külső erők munkavégzése a tömegpont mozgási energiájának megváltozásával egyenlő (tömegpont munkatétele)."
Vagyis, a kötélrõl lelógó testre felírva:
mgh - mKh = 1/2 m v^2
Ebből már kell hogy K konkrétan adódjon..
Persze, mert elírtam,
> mgh - Kh = 1/2 m v^2
így helyes. Erő szorozva elmozdulás a munka, hogyha az erő állandó. Szóval, tegyük föl hogy K állandó.*
Az előző képletbe még behelyettesítünk:
> mgh = 1/2 m v^2 + 1/2 (teta)*(omega)^2
> gh = 1/2 v^2 + 1/2 r^2 v^2/r^2 = v^2
Ezt beírva az új, javított képletbe, K = mg/2 jön ki nekem az abroncsra, theta=mr^2-tel számolva. A teli kör thetája más, úgy más jön ki K-ra.
Így már nekem is K=mg/2 jött ki, de egy másik módszerrel pedig K=mg/3.
>1, mg-K=ma1
>2, K+Ft=ma1/2
>3, KR-FtR=mR^2*a1/2R
ha a2=a1/2
És ezek alapján jöttek ki a következők:
a1=2g/3
a2=g/3
K=mg/3
Ft=0
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!