Tudom, nem illik ilyet kérni, de le tudná ezt nekem vezetni valahogy? Sehogyan sem értem. Y' (x) = y (x) + e^x
Hogy jobban látszódjanak a dolgok, vigyük a bal oldalra azokat, amikben y van, a jobb oldalra meg minden mást.
y' - y = e^x
Ez egy lineáris elsőrendű inhomogén diffegyenlet.
- lineáris: nincs y-ok szorzata (négyzete, stb.)
- elsőrendű: csak egyszeres derivált van benne
- inhomogén: van olyan tag, amiben nincs y (vagyis nem 0 a jobb oldal)
Először ennek a homogén diffegyenlet párját kell megoldani (vagyis a jobb oldal 0):
y' - y = 0
y' = y
Most jön egy trükk:
dy/dx = y
Szeparáljuk a változókat: Legyen minden y a bal oldalon, minden x (dx is) a jobbon (szorzással, osztással, nem kivonással lehet ezt elérni):
Most y-nal akarunk osztani. Megoldás lenne az is, hogy y=0, de nemnulla megoldást keresünk.
dy / y = dx
és már csak oda kell rakni az integrál jeleket:
∫ 1/y dy = ∫ 1 dx
ln y = x
(Lehetne itt odairni a +c tagot, de úgyis lineáris kombinációt kell majd csinálni az általános megoldáshoz.)
y = e^x
Ez csak egyetlen megoldás. Mivel elsőrendű az egyenlet, egy megoldás-függvény kell. A homogén diffegyenlet általános megoldása ennek a konstans-szorosa (a lineáris kombináció egy függvény esetén simán csak konstans szorzás):
y = C·e^x
Az eredeti inhomogén diffegyenlet megoldása ennek a homogén általános megoldásnak és az inhomogén egyenlet egyetlen konkrét ("partikuláris") megoldásának az összege.
A partikuláris megoldást mindig y(x) = c(x)·φ(x) alakban érdemes keresni, ahol φ(x) a homogén egy megoldása (esetünkben e^x), c(x) pedig valamilyen függvény, mit most keresünk.
Helyettesítsük be ezt az eredeti inhomogén függvénybe:
(c(x)·e^x)' - c(x)·e^x = e^x
c'(x)·e^x + c(x)·e^x - c(x)·e^x = e^x
c'(x) = 1
Integráljuk:
c(x) = x
Csak egyetlen partikuláris megoldás kell, tehát az integráláskor a +c nem volt érdekes.
Tehát az ihomogén egyenlet partikuláris megoldása x·e^x
Az inhomogén általános megoldása pedig:
y(x) = C·e^x + x·e^x
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!