Az időmértékes verselés?
Nem értem az összefüggéseket.
Mikor rövid és mikor hosszú?Valamint mikor kell a verslábakat meghúzni?
Előre is köszönöm a válaszokat 😊
u ez a rövid szótag a neve a mora
- = uu egyenlő 2 morával, ez a hosszú szótag
vannak ezen belül ezen fajtái:
-uu neve: dactilus
-- neve: spondeusz
-u neve: trocheus
ezek váltakozásával vannak általában illetve vannak megnevezett fajtái
3 szapphói sor:
-u/-u/-uu/-u/-u
-u/-u/-uu/-u/-u
-u/-u/-uu/-u/-u
-uu/-u (+ 1 adoniszi sor)
Ez ereszkedő verslábas
2 nagy alkaioszi sor:
u-/u-/uu-/u-/
u-/u-/uu-/u-/
Ez pedig emelkedő verslábas
emelkedő verslábak:
u- neve: jambusz
uu- neve: anapesztusz
uu-- neve: ionicus a minore
ereszkedő verslábak:
uu neve: pirrichius
-- neve: spondeus
-u neve: trocheus
-uu neve: dachtilus
A szótag az időmértékes versritmusban a következő magánhangzóig terjed, függetlenül attól, hogy a következő magánhangzó ugyanabban a szóban vagy a rá következőben található. A szótag rövid, ha a magánhangzója rövid, és utána legfeljebb egy rövid mássalhangzó van. Ebből következően kétfajta hosszú szótag létezik. A természeténél fogva hosszú szótagnak a magánhangzója hosszú. A helyzeténél fogva hosszú szótagnak ugyan rövid a magánhangzója, de utána vagy hosszú, vagy legalább két rövid mássalhangzó szerepel. A kettőshangzók (azaz diftongusok, pl. "ei", "ou") a mai magyar köznyelvben már nincsenek, de a régi szövegekben (ill. az idegen nevekben, pl. Akhilleusz, Európa) előfordulhatnak, és a verstanban általában egy hosszú szótagot alkotnak, de két rövid magánhangzónak is tekinthetők. A "kh" ("ch"), a "th" és a "ph" - az idegen nyelvek hangtani szabályait követve - egy-egy rövid mássalhangzónak számítanak.
ezt az utolsó szöveget kimásoltam de szerintem itt érthető :) remélem tudtam valamennyit segíteni :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!