Beteg voltam, nem voltam suliba, és nem értem a házit! Valaki meg tudná nekem csinálni? Kémia!
350g 15 tömeg %os nátrium-hidroxid-oldatot közömbosítünk 10 tömeg %os kénsavoldattal.
Hány gramm kénsavoldattal szükséges?
Hány tömeg %os lesz az oldat a keletkező sora nézve?
Nagyon fontos legyszives!
Tömegszázalék
Ki kell számolni a nátrium-hidroxidot az oldatban. Ez a 350 g 15%-a, mert ennyi tömegszázalékos az oldat.
Ezután ki kell számolni, hogy ez hány mol, és hogy egy mol nátrium-hidroxidot mennyi kénsav közömbösít. Meg kell nézni, hogy hány értékű sav a kénsav, vagyis hány protont tud leadni (H2SO4). Vagy előkeríted a reakcióegyenletet, akár könyvből, akár internetről. Az egyenlet birtokában kiszámolod a mólokat, majd kiszámolod, hogy ez hány gramm kénsav. Az első feladat kész.
Ezután ki kell számolnod, hogy mennyi só keletkezett, ennyi só van az oldatban, aminek teljes tömege az eredeti meg a kénsav tömege. Innen kiszámolod a tömegszázalékot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!