8. osztályos matek házit nem értjük, pls?
% számítás a könyvben nincs magyarázat, a gyerek nem érti, én sem. 3 feladat van ehhez hasonló:
Két szám összege 2490. Az egyik szám 13%-a egyenlő a másik szám 17%-ával. Melyik ez a két szám?
Kérlek segítsen valaki!!! Holnap ebből doga!!!!
Ez egy kétismeretlenes egyenlet.
x+y = 2490
0.13*x = 0.17*y (amiből 13x = 17y, ne cifrázzuk)
Dehogynem.
Szerintem összekevered a másodfokúval, az a középiskolai tananyag.
Nem mindenhol tanítják, de nyilván, ahol ez a házi ott igen. Felírod a két egyenletet, egyik ismeretlennt kifejezed a másikkal, behelyettesíted a másik egyenletbe és kész a megoldás.
x+y=2490--x=2490-y
0,13x=0,17y--0,13(2490-y)=0,17y
323,7-0,13y=0,17y
323,7=0,3y
1079=y
x=2490-Y
X=1411
Kész
Szöveges egyenlet, egyismeretlenesbe kell felírni, és megoldani is. És 8-os anyag, sajna.
Már leírtuk azt, hogy:
x 0,13 = (2490-x) 0,17 x
Nem tudom ez jó-e, de még nem sikerült levezetni.
Ez alapból kétismeretlenes, és természetesen minden kétismeretlenest úgy kell megoldani, hogy behelyettesítéssel felírjuk egyismeretlenesnek.
Az első válaszban már leírtam a két egyenletet, most itt a behelyettesítés is:
x + 17/13 x = 2490
Innen már tényleg nem nehéz, főleg figyelembe véve #4 válaszát is (aki ragaszkodik a tizedes törtes alakhoz).
Nem, nem keverem... Effektíve, mint kétismeretlenes egyenletrendszert, csak középiskolában tanítják (meg nem is nagyon merik, sokaknak még az 1 ismeretlen is sok).
Egyébként meg kösz a lepontozást...
Talintullinak javaslom, hogy nézzen utána a dolgoknak, vagy pedig maradjon csendben...
A 8. osztályos megközelítés:
Egyik számot eljelölöm x-szel, ekkor a másik számom 2490-x lesz.
Százalékot ugyebár úgy számolunk, hogy a százalékláb századrészével szorzunk.
x*0,13=(2490-x)*0,17
A zárójelek bontása és az egyenlet megoldása innen már menni fog, remélem.
#8: Nem én pontoztalak le.
#9: Lehet, hogy rosszul emlékeztem.
Egyébként itt csak nem írtad oda, hogy "y", hanem egyből behelyettesítetted.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!