Honnonan induljak ki, ha rendezni szeretném ezt az egyenletet Al + NaOh + H2o -> Na[Al (oh) 4] + H2?
Figyelt kérdés
Megvannak az együtthatók, de nem akarom bemagolni, nem tudom honnan indulhatnék ki?! vagy oxidációs számok alapján, nincs annál egyszerűbb??2016. okt. 20. 20:45
1/4 Milyen név nincs még válasza:
Megpróbálhatod úgy is, hogy megszámolod miből mennyi van egyik és másik oldalt, de ez csak akkor jó, ha van tipped az együtthatókra. Amúgy az oxidációs számokkal lehet.
2/4 A kérdező kommentje:
igen, azt próbáltam, de nem jutottam semmere, de azért köszi! :)
2016. okt. 21. 10:40
3/4 Anonymus012 válasza:
Al+NaOH+H2O->Na[Al(OH)4]+H2
Számoljunk mondjuk hidrogénre,arra a legegyszerűbb.
Bal oldalt van 3 a túl oldalt 6.
Akkor a bal oldalt változtassunk,de ne az NaOH-nál,mert akkor változik a Na is,és úgy rendezni az egyenlet nehezebb.
Rendezzük a víznél.
Al+NaOH+3H2O->Na[Al(OH)4]+H2
Ugye 2 nem volt elég,így vegyünk hármat,mert a túl oldat van elemi állapotú hidrogén is,tehát tudjuk csak azt változtatni,amit szeretnénk.
Bal oldalt van 7H jobb oldalt 6.
Kell még 1H a jobb oldalra.
Trükkösen megoldjuk,tört számot használunk.
Al+NaOH+3H2O->Na[Al(OH)4]+1,5H2
És a H-k mindét oldalt stimmelnek,mert 1,5*=3 ;)
És ugye minden más együttható is stimmel :)
4/4 A kérdező kommentje:
Huh kösszi szépen!! :D
2016. okt. 21. 15:25
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!