Miért fontos vegyületek biológiai szempontból a zsírok?
Figyelt kérdés
2016. okt. 14. 14:42
1/3 anonim válasza:
Fontos depó anyag, a tartalék tápanyagokat sok emlős ebben a formában raktározza el az élelemben szűkösebb időkre. A zsírok, olajok a legmagasabb energiatartalmú táplálékok.
A szín- íz- és aromaanyagok jó nagy része zsírban oldódó. (Ha megnézel egy túl hígra sikerült pörkölt szaftot, a látvány alapján meg tudod mondani melyik a vizes és melyik az olajos fázis. Az olajos fázist intenzívebben piros a pirospaprikától.)
A táplálkozásban azért is kiemelt fontosságú, hogy ne légy teljesen zsíradékmentes étrenden, még ha túlsúlyos vagy is és diétázni szeretnél - mert a vitaminok egy része is zsírban oldódó. Csak zsíradékok segítségével jutnak be és tudnak felszívódni ezek a vitaminok.
2/3 anonim válasza:
Plusz még 2:
- hőszigetelés
- mechanikai védelem
3/3 anonim válasza:
vagy még lehet energia raktár is, vagy glicerin formályában elszállítódik az albuminokhoz kötődve a sejtekig itt pedig mint energia szolgáltató vesz részt az oxidációs folyamatokban. Vagy mint koleszterin lesz jelen a szervezetben stb...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!