Mi is volt pontosan Budapesten 1919. november 26-án?
Az érdekelne, hogy Horthy beszédében mit jelent a tetemrehívás szó, miért hívja Budapestet bűnös városnak és ez hogyan értelmezhető: "Katonáim-miután learatták és begyűjtötték földjeik termését-fegyvert fogtak, hogy az országban a rendet helyreállítsák. Az ő kezük immár készen áll a testvéri kézfogásra, de -ha elkerülhetetlen lenne-felkészült büntető ökölcsapásra is."
Előre is köszönöm annak, aki válaszol!
Horthy akkor vonuld be Budapestre, miután a románok leverték neki a tanácsköztársaságot. Az a tetem amit állítólag legyőzött a Nemzeti Hadseregével szintén a tanácsköztársaság és az azt megelőző őszirózsás-forradalom és az 1. Magyar Köztársaság kikiáltása. A mondatod lényege: az én népi-nemzeti, KERESZTÉNYI (nem nemkeresztény (zsidó)) seregemmel eltiportam, a kommunista söpredéket, amit ez a ballib város az országnak adott.
Ha pedig valaki valós teljes értékű demokráciát és a vörösök által eltiport köztársaságot szeretné vissza, azoknak ott a dicső Nemzeti Hadsereg ökölcsapásai, hogy észhez térjenek.
A tetemre hívás egyébként egy nagyon régi szokás. Gyilkosság esetén a holttestet közszemlére tették és a helység minden lakosának meg kellett jelenni, hogy megnevezzék a gyilkost ha tudják és megesküdjenek hogy nem ők voltak elkövetők.
Ebben az esetben a tetemre hívás, a korábbi politikai események (őszirózsás forradalom, tanácsköztársaság kikiáltása) felelőseinek szól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!