Ezt fel lehet írni táblázatba? (Kémia)
Egy hidrogénből, nitrogénből és oxigénből álló gázelegy oxigéngázra vonatkoztatott sűrűsége 0,75. Ha az elegyet felrobbantjuk majd gyorsan lehűtjük (eközben ammónia gyakorlatilag nem keletkezik) és a folyékony terméket eltávolítjuk, a maradék gázelegy oxigénre vonatkoztatott sűrűsége 0,91 lesz. Számítsuk ki a gázelegy V/V%-os összetételét!
Ezt fel lehet írni kiindulás, átalakulás, egyensúlyos táblázatba? Kérem valaki segítsen, sokat jelentene, mert nagyon idegesít, hogy ezt nem értem. Eddigieket táblázatba írtam fel, vagy itt több táblázatot kéne felírnom. Pl. a CO-O2 gázelegy elégetésekor könnyen fel tudtam írni egyenletet, mert ugye csakannyit írok fel, hogy 2CO+O2=2CO2,tehát be tudom írni táblázatba. De az előzővel több egyenletem lesz, nem?
A nitrogént vedd inertnek.
Így a reakcióelegy mindössze a vízképződés
2 H2 + O2 = 2 H2O
eredeti összetétel mólszámokkal xH2 ; yO2 ; zN2
reakció után elreagál n mól anyag : (x-2n)H2 ; (y-n)O2 ; zN2 ( a vizet eltávolítottuk)
az első gázelegyre is felírsz egy sűrűség egyenletet, majd a másodikra. Van két egyenlet és két ismeretlen, a többi már csak matek...
az z legyen pl 100, hogy ne zavarjon ( vagy 1 , tök mindegy)
ha nem megy, írj segítek még
menjünk tovább...
gázoknál a sűrűség azonos állapotban, csak a molekulatömegtől függ, tehát azzal számolunk.
a reakció nem egyensúlyi, tehát maradéktalanul lejátszódik, tehát valamelyik reagens nem maradhat.
ha minkét reagens elfogy akkor a sűrűség pont a nitrogéné lenne ami ami az oxigén sűrűségének 87,5% -a ( 28/32*100) , ezért hidrogén sem maradhat, mert akkor még kisebb lenne a sűrűség. Tehát a hidrogén fogy el.
A reakció után a gázelegy összetétele: v mól O2 és z mól N2
tömege : v*32 + z* 28
1 adag : v+z =1
akkor 1 adag tömege : 0,91*32
egyenlet 1: v + z = 1
egyenlet 2 : v*32 + z* 28 = 0,91*32
megoldás: v= 0,28 , z= 0,72
mivel visszafelé haladunk, ezért most kell hozzáadni a keletkezett víz összetevőt.
x mól vízhez kellett 2x hidrogén és x oxigén, és az elegy tömege is több volt, tehát már nem 1 azaz az arányhoz osztani kell a mólok számával
(2*x*2+(x+v)*32+28*z)/(3*x+v+z) =0.75*32
az x=0,14
eredeti gázelegy összetétele:
2*0,14= 0,28 Hidrogén
0,28 + 0,14 = 0,42 Oxigén
0,72 Nitrogén
összesen n = (2x)+(v+x)+(z) = 1,42666
2x/n = 0,2 H2
(v+x)/n = 0,3 O2
z/n = 0,5 N2
ideális gázoknál ez egyben V/V% is
20% H2
30% O2
50% N2
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!