Kémia jól csináltam?
Ionvegyület alkotása:
(Cl-)+(k+)=KCl
(Ca2+)+(Cl-)= CaCl2+
(Al3+)+(Cl-)=AlCl3
2. (K+)+(O2-)= K2O
(Ca2+)+(O2+)=CaO
(Al3+)+(O2-)=Al2O3
Vagyis csak megcseréli mindig? mert ennyi jött át köbö..
jó, látom érted csak ugyebár rendezni kéne majd az egyenletet, mert 1 db Aluminíumatomból és 1 darab oxigénatomból nem lesz Al2O3, de szerintem ez a feladat még nem arról szól úgyh vedd úgy hogy nem szóltam
sok sikert a kémiához
Vegyülő atomok száma így néz ki 3Al 2K
Vegyületben levő atomok száma Al3 K2
Először a + atomot írjuk vegyülésnél.
Az első kommentelőtől eltérően azt mondom, hogy az ionegyenlet is éppen úgy kémiai egyenlet mint a többi. Tehát a sztöchiometriai vizsonyokat jelezni kell!
(Cl-)+(K+)=KCl
(Ca2+)+2(Cl-)= CaCl2 <- ez itt nem ion!
(Al3+)+3(Cl-)=AlCl3
2(K+)+(O2-)= K2O
(Ca2+)+(O2-)=CaO (az oxid ion töltését itt elírtad)
2(Al3+)+3(O2-)=Al2O3
Ne úgy jegyezd meg, hogy meg kell cserélni, hanem úgy, hogy egyenlő mennyiségű töltést kell egymás mellé pakolni!
Tehát pl. az aluminium esetében aminek 3 pozitív töltése van, ha a társítandó ion klorid ion, (aminek a töltése 1 negatív) akkor egyszerű, mert egy alumínium ionhoz három klorid ion kell, hogy a töltések kiegyenlítsék egymást.
Ha az alumínium ionhoz (3+) oxid-aniont (2-) kell társítani, a helyzet komplikáltabb - meg kell keresni a 3 és a 2 legkisebb közös többszörösét, ez a 6 lesz.
Tehát 6 töltésnyi alumínium kell (ez 2 db)
és 6 töltésnyi oxid ion kell (ez 3 db)
ezért lesz az alumínium-oxid képlete Al2O3
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!