Vers nyelvtani elemzése?

Figyelt kérdés

Ady Endre: A föl-földobott kő cimű verset

nyelvtanilag kéne elemezni de fingom sincs hozzá, hogy hogy is kéne...:S

Léci segitsetek:))

köszi

Laci

2010. ápr. 19. 15:50
 1/9 A kérdező kommentje:
annak örülnék a legjobban ha küldene vki egy linket vagy ha vki tudja hirtelen fejből...:))
2010. ápr. 19. 15:54
 2/9 anonim ***** válasza:

hogy kell nyelvtanilag elemezni egy verset? xD:D

irodalmilag még értem is...

2010. ápr. 19. 17:56
 3/9 A kérdező kommentje:
nekem is ez a bajom vele:)) az irodalmit még én is értem pedig nem vagyok vmi penge belőle...
2010. ápr. 19. 18:41
 4/9 anonim ***** válasza:
Talán mondattani elemzésre gondolt a tanár (alany, állítmány, tárgy, határozók, jelzők stb.)...
2010. ápr. 19. 19:19
 5/9 anonim ***** válasza:
Nekem is furcsán hangzik. Lehet, hogy stilisztikailag kellene megvizsgálni, vagyis számba venni a versben található költői képeket, alakzatokat. Talán ez is inkább irodalminak tűnik, de nyelvtanórán is foglalkozunk stilisztikával.
2010. ápr. 19. 19:34
 6/9 A kérdező kommentje:
ja vmi stilisztikai elemzés kéne...:s
2010. ápr. 19. 23:02
 7/9 anonim válasza:
Arra gondolt sztem, hogy ki kell emelned a versben a hasonlatokat, megszemélyesítéseket, metaforákat. De ezek költői képek, nem igazán nyelvtani elemzés. Húzd alá ezeket, ha találsz benne, de ha csak a címét nézem, az megszemélyesítés azt hiszem, mivel önmagát hasonlítja a föl-földobott kőhöz Ady. Úgyh ezeket nézd meg benne. A nyelvtan könyvben pedig olvasd el a pontos definícióit ezeknek a költői képeknek, magyarul h mi is a hasonlat pontosan stb.Itt egy jó link is ezekhez, ha nincs meg jól neked: [link] Plusz van olyan is, h alliteráció. Betűrím: azonos hangok ismétlődése a szövegben egymáshoz közel eső szavak elején, esetleg belsejében pl.:"Hamvai pap hamvai Hamván hamvadnak el". De itt egy példa a versből: "Föl-földobott kő, földedre hullva" Ahogy látod 3 szó kezdődik u.azzal a betűvel(F), és a vers a továbbiakban is tele van alliterációval.Hirtelen ennyit tudtam... Közben még az jutott eszembe, h ha úgy kérte, h mondattanilag elemezd a verset, akkor az tényleg teljesen más. Akkor alany, állítmány, tárgy stb...stb. Már megnéztem a verset is, valószínű, h ezt kérte, m ezek jó mondatok a gyakorlásra:D. Na mindjárt leelemzek egyet példának, csak már jó sokat írtam.
2010. ápr. 21. 14:18
 8/9 anonim válasza:
Kicsit több problémát vetett fel ez nálam, mint gondoltam:D. Ehhez több időre lenne szükségem:D. Ez az égés nem a csipkebokor!:D (de már rég volt...:)) Hányadikos vagy? Mert ha mondjuk általános iskolás, akkor meg vagyok lepve, h ilyen nehéz mondatokat kell elemeznetek.
2010. ápr. 21. 14:23
 9/9 A kérdező kommentje:
9.-es vagyok amugy:) már beadtam az elemzést, irtam valami hüleséget, meglátom mi lesz belőle:DDD
2010. ápr. 21. 18:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!