Hogy kell megállapítani hogy egy tűrés laza, átmeneti vagy szoros?
Csap átmérő24h5 és Furat átmérő 24M6 esetén?
Mert nekem számítás szerint az jött ki, hogy szilárd mivel a csap FH-ja nagyobb mint a furat FH-ja
De ezen táblázat szerint átmeneti: [link]
Csap esetén:
AH=23,991
FH=24.000
Furat esetén:
AH=23,983
FH=23,996
Azaz a csap FH-ja meghaladja a furat AH-ját és Fh-ját
Én ebből arra következtetek, hogy szilárd lenne a tűrés, de a táblázat szerint átmeneti. Akkor vagy az én gondolkodásom a rossz vagy a táblázat.
Az alsó és felső határoknak most nem számolok utána, késő van már ahhoz. Tehát fogadjuk el, hogy jók, számoljunk ezzel!
A leglazább akkor lesz az illesztés, ha a csap alsó, a furat meg felső határon van, ezt szerintem nem kell magyarázni. Ebben az esetben a csap 23,991 mm-es átmérőjű, a furat meg 23,996 mm-es. Vagyis játékkal kapcsolódnak, hiszen a csap kisebb átmérőjű, mint a furat. A másik véglet, ha a furat alsó határon van, a csap meg felsőn, ilyenkor a 23,983 mm-es furatba próbálod beleerőszakolni a 24,000 mm-es csapot. Na, ilyenkor már szó sincs játékról, fedés van rendesen.
A végeredmény: az illesztés átmeneti, mert ha minden határon belül van, akkor is előfordulhat játék vagy fedés. Akkor lenne szilárd, ha a csap még alsó határon is nagyobb átmérőjű lenne, mint a furat átmérőjének felső határa.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!