Van egy olyan érettségi tétel (matek), hogy sorozatok (számsorozatok). Ennek a tételnek mondanátok valami bevezetőt, valami rávezetést a témára?
Emelt szóbelire? Persze, hogy van. :)
Hát lényegében annyi, hogy a számsorozatok a pozitív egészeken értelmezett függvények, melyeknek az értékkészlete számhalmaz.. Nem tudom, milyen "bevezetésre" gondolsz, a matekos tételek bevezetői általában definíciók :D.
Jaj várj, bocsi az elsőért, először úgy értelmeztem, mint ha az lenne a kérdés, hogy van-e ilyen tétel, aztán amikor rájöttem, h nem ez a kérdés, akkor kitöröltem amit írtam, de az első sor bennmaradt.. szóval azt hagyd figyelmen kívül pls :D
Egyébként továbbra is ajánlgatom mindenkinek:
Ebben az összes emelt érettségi témakör nagyon szépen össze van szedve, én ebből tanulva csináltam 100% szóbelit tavaly, szóval ami kell, az benne van ;)
Ha nincs problémád a tankönyvekkel akkor ajánlom T. Sós Vera - Laczkovich Miklós Valós Analízis I. című könyvének az első fejezeteit a sorozatokról. Természetesen ez sokkal-sokkal bővebb az emelt tananyagnál, de a témakörre való rálátásban segíthet. Regisztráció után ingyenesen elérhető az "interkönyv" nevezetű oldalon. Nagyon jó könyv, a későbbi tanulmányaid folyamán jól jöhet. Természetesen az előző link teljesen megfelelő, azonban szerintem annyira jó ez a könyv, hogy szerettem volna belinkelni neked. Főleg érdeklődés gyanánt ajánlom, illetve, mint mondtam, később ha tanulsz analízist ennél jobb könyvet nehezen találhatsz. Továbbá az analízis területéhez kapcsolódó tételekről is olvashatsz a könyvben: Halmazok, valós számok, hatványozás, logika, differenciál- és integrálszámítás, bizonyítási módszerek.
Sikeres felkészülést!
Ui.: Ha esetleg érdeklődsz a felsőbb matematika egy-egy területe iránt ajánlanék további bevezető könyveket is. Kiss Emil : Bevezetés az algebrába, Freud Róbert : Lineáris Algebra, Freud Róbert - Gyarmati Edit : Számelmélet, Recski András - Szabó Csaba - Katona Gyula : A számítástudomány alapjai, Lovász László - Pelikán József - Vesztergombi Katalin : Diszkrét Matematika, Hajós György : Bevezetés a geometriába.
Ezek közül a fenti oldalon a Freud-féle könyveken kívül, illetve Hajós könyvén kívül mindet megtalálod ingyenesen. A számelmélet és geometria könyv is elérhető pdf formájában, a lineáris algebra könyvet csak scannelt formában láttam eddig.
"az ilyen természeti folyamatok leírása, mint pl radioaktív bomlás, ilyesmik."
Már ne is haragudj, de ez egy tökéletes baromság! Jóllehet találhatók bizonyos analógiák a folytonos, és diszkrét dinamikai rendszerek között, de semmiképp ne azonosítsuk őket. Elvi hiba!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!