Hogyan es miert rabolja el jumurdzsak jancsikat?
Juliska megmenti Jancsikát. Jancsila a hosszú haját kidobja az ablakon és juliska kötélmászás technikával leráncigálja jancsikát. :) jumurdzdák meg csak utána veszi észre hogy megszöktek.
Viccet félretéve. Nem tudom
> „Szerintem ezt rossz kazegóriába írtad”
Annyiban igaza van a kérdezőnek, hogy elég nagy állatság gyerekeket elrabolni, de hogy ennek mi köze az állatvédelemhez, azt én sem tudom.
Szia !
Szóval, időrendben a történet.
Jumurdzsák, a félszemű török janicsár, álruhában, Balogh Tamás álnéven felkeresi Sopronban Bornemissza Gergely és felesége, Éva házát.
Kereskedőnek adja ki magát, és Gergely iránt érdeklődik.
Éva, Gergely felesége elmondja neki, mert nem ismeri fel a törököt először, hogy férje Egerben van.
Jumurdzsák a török gyűrűről is kérdezi Évát.
Az asszony elmondja azt is, hogy férjének volt egy ilyen gyűrűje.
Miklós diák, aki Éváéknál tartózkodik, kimegy a vásárba Jancsikával, Gergely és Éva 6 éves kisfiával.
A török utánuk megy, s ahogy ezt már előttem is leírták, azt mondja a fiatalembernek, hogy vigye meg a hírt Szolnok elestéről, ő addig vigyáz a kisfiúra.
Éva közben rájön, hogy a látogató a félszemű török janicsár volt, aki gyerekkorukban őket is elrabolta.
Félti Jancsikát, és utánuk megy a vásárba.
De csak Miklóssal találkozik, aki azt állítja, a gyermeket a kereskedőre bízta, a templomban vannak.
Már hiába keresik őket, eltűntek.
Otthon Éva megtalálja a török gyűrűt Gergely egy régi ruhájában, és Eger várának alaprajza is előkerül ugyanonnan.
Azonnal határoz, Egerbe kell indulniuk, mert a török is odatart Jancsikával együtt, mert az info alapján azt gondolja, a gyűrűje Gergelynél van.
Tehát valóban igaz, amit szintén előttem írtak, hogy a talizmángyűrűjéért cserébe akarja csak átadni a kis Jancsikát az apjának.
A török be is kiabál éjszaka a várba, hogy nála van egy magyar kisfiú, a gyűrűjét kéri érte cserébe.
Jancsika kis bársonyhüvelyű kardját is bedobja annak bizonyítékául, hogy a gyerek valóban nála van.
Gergely felismeri a gyermekkardot, amelyet kisfia megörökölt tőle, annak idején Dobótól kapta ajándékba.
Éva bejut a várba a titkos alagúton keresztül, Miklós meghal.
Éva elmondja Dobónak, miért jött.
Dobó levelet ír a töröknek, és a gyűrű lenyomatával is ellátják azt.
Dobó kémje viszi ki a várból a levelet.
A csere azonban nem jöhet létre, mert a kis Jancsika megszökik Jumurdzsáktól.
Az ostrom végén egy török asszony hozza a gyereket az egri várhoz, és érte saját, Szelim nevű kisfiát kéri.
A gyerek a várban van, Éva vezeti oda az anyjához.
A két asszony boldogan öleli magához saját gyermekét.
Jumurdzsák az ostrom idején meghal, így szerencsehozó gyűrűje sohasem kerül vissza hozzá.
Meg kell jegyeznem még, hogy a gyűrűt nem Gergely vette el a töröktől, ő még akkor kisgyermek volt.
Dobó Gábor papra bízta Jumurdzsákot, hogy ölje meg, még az első részben, amikor elrabolta Gergőt és Vicuskát.
A pap hite tiltja, hogy embert öljön, ezért megkíméli Jumurdzsák életét, de elveszi tőle a nyakában hordott értékes török gyűrűt, talizmánnak, amulettnek is nevezik ezt a törökök, és babonás hittel kötődnek hozzá.
Amikor Gergely 16 éves lesz, Gábor pappal a szultán elleni merényletre készülnek.
A robbantás hajnalán búcsúlevele mellékleteként hagyja Gergelyre Gábor pap a gyűrűt.
Így kerül Gergelyhez, akit ezért a török végig üldöz a regény folyamán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!