Tudnátok segíteni ezekben a fizika feladatokban?
-Vízszintes rezgés csúszási súrlódással. A mozgásegyenlet
megoldása: grafikon, valamint kvalitatív és kvantitatív tárgyalás, energiamegfontolások nélkül.
-Az előző feladatra vonatkozóan határozd meg az egymást követő maximális kitéréseket − a munkatétel segítségével!
-Határozd meg az Ekin és Epot átlagának arányát gravitációs erő esetén! (Elég a körmozgás esetére!) Itt is 50-50 %-ban oszlik meg az összenergia, mint a harm. oszcillátorra?
Ez biztosan megtalálható az interneten, nem értem miért nem kerestél rá...
Coulomb-súrlódással csillapított rendszer néven kell keresni.
Leegyszerűsítve általában az egyszabadságfokú gerjesztetlen lengőrendszerek linearizált alakja:
x"+(c/m)*x'+(k/m)*x=0,
ahol c a csillapítási tényező, k a rugómerevség, m a lengő tömeg. Namost a Coulomb-csillapítás a sebesség signumfüggvényével arányos legyen mondjuk P*sgn(x') alakú, akkor ebből a következő egyenletet kapod:
x"+(P/m)*sgn(x')+(k/m)*x=0.
Ennek megoldása elég bonyolult tud lenni, mert szakadásos fv. van benne, igen terjedelmes lenne, ha ezt részletezném. Szakirodalomban megtalálod az egész levezetést.
A kérdés az, hogy milyen képlettel definiáljuk az energia átlagát. (Négyzetes integrálközép egy periódusra?)
Energiaarányt még egyszer sem vezettem le, de elvileg nincs akadálya. Mondjuk az még érdekes, van -e haszna, milyen plusz információt kapunk abból, ha kiszámoljuk ezt az arányt.
Ekin=0.5*m*x'^2 és Epot=0.5*k*x^2.
Namost azért zavaros a példa, mert eddig vízszintes rezgésről beszéltünk, így a gravitáció nem játszik.
Mindenesetre kiintegrálod az átlagokat elosztod őket és kész. Hogy a disszipáció hogy hat az arányra, azt nem tudom, t->végtelen esetén nyílván egy 0/0 dolog lesz...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!