Van itt valaki aki jó angolból? A segítségét kérném.
Sziasztok! Angol tanár adott egy feladatlapot házinak,próbáltam megoldani egyedül,de nem megy. Segítene valaki?
1.oldal: [link]
2.oldal: [link]
3.oldal: [link]
Előre is nagyon köszönöm!
Past Simple: Egyszerű jelen.
Mondatok képzése: I watched the movie. (kijelentő)
Did you watch the movie? (kérdő)
I didn't watch the. (tagadó)
I was at home yesterday. (ha 'létezést' akarsz kifejezni akkor a was/were-t kell használni)
I-> was
You-> were
He/She/it->was
We-> were
You-> were
They-> were
a did minden esetben did marad.
Ezt az igeidőt akkor használjuk ha egy múltbéli cselekvést akarunk kifejezni aminek általában tudjuk a pontos időpontját.
Fontos tudni, hogy a 'did' segéd ige használata után NEM teheted az utánalévő igét múltidőbe pl.: Did you watched the movie? <- Helytelen.
Did you watch the movie? <- Helyes.
A past progressive (continous) pedig a folyamatos jelen.
A mondatok a következőképp néznek ki: I was doing my homework at 4. (Négy órakor csináltam a házimat) Tehát: I was/were + ige+ing.
Kérdés: Were you doing your homework at 4?
Tagadás: I wasn't doing my homework at 4.
A cselekvés folyamatosságát hangsúlyozzuk ki.
Szóval most hogy ezt nagyjából tisztáztuk (nyugodtan írj ha nem érted). Nézzük meg az első feladatot.
Szóval el kell dönteni hogy a Past Simple-t vagy a Past Progressive-t használjuk.
Nos először azt kell megtanulni, hogy az ilyen feladatoknál általában mindig az van, hogy egy folyamatos cselekvést megszakít egy rövid esemény/cselekvés. A folyamatos cselekvést mindig a progressive a rövid pedig a simple. Szóval az első feladaton belül a példa:
I was watching a DVD when my brother came into my room with a bag.
Na most elmondom akkor hogy miért így kell kiegészíteni. Tehát adott a folyamatos cselekvés ami az, hogy egy DVD-t néztem. Ezért I WAS WATCHING a dvd...
Aztán ott van a mondat második része: When my brother came into the room with a bag. Itt pedig az hogy a bátyám bejön a szobába pedig az a rövid esemény ami félbeszakítja az előző folyamatos cselekvést (azt hogy DVD-t néztem), ezért itt a Past Simple-t kell használni. A come pedig came-ra változik mert rendhagyó ige de ezt gondolom tudod! :)
2. Példa: What WERE you doing when the police arrived? itt is tök ugyanaz a helyzet. Mit csináltál (folyamatos hosszú cselekvést -> past progressive) amikor a rendőrség megérkezett (rövid esemény -> past simple).
2. Oldal.: Itt pedig a Present Perfect-et kell használni. Azaz a folyamatos jelent. A mondatok így néznek ki:
I have found my pen. Have/Has+Ige 3. alakja.
He has found his pen.
Kérdő: Have you found your pen?
Tagadó: I haven't found my pen.
Ezt az igeidő gyakorlatilag a múltidő kifejezésére szolgál azzal a különbséggel, hogy itt általában egyértelmű hatásai vannak az adott cselekvésnek a jelenre, valamint arra is ha nem akarjuk a cselekvés pontos időpontját kifejezni.
Szóval itt lényegében ennyi az egész.
3.: oldal ez pedig a visszakérdezés.
Mint ahogy magyarban is mondod például hogy: Te etted meg a sütit ugye?
Ez angolul így néz ki: You ate the cookie did you?
Did you? -> Ugye?
Tehát: mindig az adott igeidőnek megfelelően kérdezel vissza a segédigével. Ugye a múlt idő segédigéje a 'did'.
Present Perfectnek a 'have' tehát az előző mondat így nézne ki: You have eaten the cookie have you?
Present Simple-ben (azaz egyszerű jelenben) pedig így nézne ki a 3. oldal első példája: We don't have a digital camera, do we? Mert az egyszerű jelenben a 'do' a segédige. Remélem segíthettem és nem lett túl érthetetlen, de ha mégis az lett írj üzenetet nyugodtan!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!